Telefoon gebruiken is als rijden onder invloed

Cees Wildervanck, zelfstandig verkeerspsycholoog en docent op de opleiding beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer.

Senatoren in New York hebben een voorstel gedaan om een soort blaastest voor telefoongebruik verplicht te stellen. De ‘Textalyzer’ moet ervoor zorgen dat mensen hun telefoon minder gebruiken tijdens het autorijden. Maar verkeerspsycholoog Cees Wildervanck ziet meer heil in een applicatie die je telefoon blokkeert tijdens het rijden.

Verhoogde kans op ongelukken

Cees Wildervanck denkt dat de Textalyzer een beetje mosterd na de maaltijd is, omdat pas na een ongeluk bekeken wordt of de bestuurder met zijn telefoon zat te spelen. ”Er wordt pas na een ongeluk bekeken of de bestuurder met zijn telefoon zat te spelen. Maar de verkeerspsycholoog onderstreept de ernst van telefoongebruik in de auto. ”Berichtjes sturen of bellen tijdens het rijden verhoogt de kans op een ongeluk met tientallen malen. Het maakt daarbij niet uit of je handsfree belt.”

Privacy

Volgens de New York Times valt het met de privacygevoeligheid van de controletool wel mee: de telefoon zelf wordt niet ingezien, alleen het gebruik. Hoe het apparaatje precies gaat werken is de grote vraag, het is nu nog een concept. De wet moet eerst nog worden aangenomen door de New Yorkse senaat.

Meer weten?

Tijdens de opleiding beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer hoort u van Cees Wildervanck, zelfstandig verkeerspsycholoog, hoe verkeersongelukken worden veroorzaakt en kunnen worden voorkomen.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je duurzame energie opwekken onder de Omgevingswet?

Het wordt erg lastig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Politieke beleidsontwikkelingen zetten namelijk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *