Onderwijs

Hoe zet je coaching in om duurzame verandering te realiseren in het onderwijs?

Anouk de Jong, ruim 20 jaar ervaring als groepsleerkracht op het speciaal onderwijs, heeft de cursus Coaching in het onderwijs gevolgd en de theorie toegepast op verschillende lagen: op groeps-, volwassen en kindniveau. Welke technieken heeft zij hiervoor ingezet, en waarom zijn deze coachtechnieken zo belangrijk om tot de kern van problemen te komen én een duurzame oplossing te realiseren? …

Lees verder »

Paarse vrijdag: 4 redenen waarom je daar beter mee kunt stoppen

Door: hoofddocent Arie van de Vrie Op Paarse Vrijdag kopte de NOS: “Gedoe op veel middelbare scholen”. RTL Nieuws deed onderzoek en volgens dat onderzoek wordt het op veel scholen klein gevierd, en staat 47% van de Nederlanders hier ‘wel positief’ tegenover. Het is fijn dat dit onderwerp op paarse vrijdag de aandacht krijgt, maar veel scholen herkennen deze uitdagingen …

Lees verder »

Hoe implementeer je een taalbeleidsplan op het voortgezet onderwijs?

Het kwam tijdens Prinsjesdag weer ter sprake: de teruglopende kwaliteit van de taalvaardigheden van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het herstelplan van de overheid bevat de intentie om niet alleen aandacht te schenken aan taal in de taalvakken, maar ook in alle andere vakken. Een taalbeleidsplan op jouw school in het voortgezet onderwijs helpt bij de implementatie. Renske Goldhoorn, al …

Lees verder »

Hoe kun je integer handelen als vertrouwenspersoon in het onderwijs?

Als vertrouwenspersoon krijg je steeds vaker meldingen over ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen van zowel leerlingen, ouders en collega’s. Hoe ga je integer om met meldingen en hoe adviseer je over de verschillende opties? De Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV) maakt certificering als vertrouwenspersoon mogelijk, om zodoende het niveau homogener te maken. Een gecertificeerd vertrouwenspersoon handelt integer en weet wat hierbij …

Lees verder »

Werken aan basisvaardigheden: taal- en leesvaardigheid in alle vakken

Taal is een van de basisvaardigheden waar extra veel aandacht voor was tijdens Prinsjesdag. Het is namelijk niet alleen de taak van Nederlands-docenten om de taalvaardigheid van leerlingen te versterken. Zij komen er namelijk bij ieder vak mee in aanraking. Marieken Pronk, trainer en adviseur bij De Talengroep, vertelt hoe taalvaardigheid een aandachtspunt kan worden in de hele school. Aandacht …

Lees verder »

Kwaliteit van basisvaardigheden in het onderwijs blijft aandachtspunt, ondanks bezuinigingen

Het kabinet presenteert tijdens Prinsjesdag de begroting voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het kabinet wil leerlingen en leerkrachten ondersteunen om de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen te verbeteren, door in te zetten op het Herstelplan kwaliteit onderwijs en door het lerarentekort aan te pakken. Het vervolgonderwijs en de wetenschap krijgen daarentegen te maken met flinke bezuinigingen. …

Lees verder »

Hoe realiseer je een integraal studentbeeld in jouw student informatiesysteem?

Studenten hebben vaker behoefte aan gepersonaliseerd onderwijs en daarmee ook persoonlijke communicatie in iedere fase van de studentreis. De processen die dit mogelijk maken zijn nu vaak versplinterd, en daardoor niet geoptimaliseerd. Marc Borker, projectmanager bij BEND, vertelt hoe jouw onderwijsinstelling touchpoints automatiseert om zodoende de juiste informatie aan te bieden op het juiste moment. De studentreis in jouw Student …

Lees verder »

Hoe draagt AI bij aan het leren van studenten én docenten?

Waarom verwachten we dat studenten zelf in staat zijn om leren te reguleren, terwijl we dat niet altijd optimaal ondersteunen of faciliteren? Derk Bransen, specialist reguleren van leren, en Barend Last, expert onderwijsinnovatie, vertellen hoe je strategieën inzet om het reguleren van leren te ondersteunen én hoe je generatieve AI hiervoor inzet. Verwachtingen en mogelijkheden laten aansluiten Barend: “We verwachten …

Lees verder »

Hoe maken jouw leerlingen gebruik van effectieve leerstrategieën?

Leerstrategieën helpen leerlingen om de leerprestaties te verbeteren en docenten om de effectiviteit van hun handelen te verbeteren. Jeltsen Peeters, professor aan de VU Brussel en Gent Universiteit, en Petra Bunnik-Tibbe, onderwijskundig specialist, vertellen hoe leerstrategieën als holistisch proces in de school verwerkt kunnen worden. Schoolleiders spelen een cruciale rol in dit proces. Expliciet leerstrategieën gebruiken Petra: “Als je kijkt …

Lees verder »

Motiveren vanuit het perspectief van jouw leerlingen

Zijn jouw leerlingen afwachtend? Moet jij harder werken om hen actief bij de les te betrekken? De sleutel ligt in hun motivatie om te leren. Samen met een aantal schoolleiders en docenten van het platform eigentijds onderwijs (Pleion) ontwikkelde Mark Langerwerf, interim schoolleider en onderwijsadviseur, de Motivatie-motor. Daarmee werk je samen met jouw leerlingen aan motivatie. Hoe werkt de Motivatie-motor …

Lees verder »