Home » Onderwijs » Wantrouwen in uw onderwijsinstelling: 6 aandachtspunten

Wantrouwen in uw onderwijsinstelling: 6 aandachtspunten

Na de recente gebeurtenissen in het Hoger Onderwijs, zoals de fraude rondom wetenschappelijk onderzoek, de onduidelijke financiële prioritering bij sommige hbo’s en examinatieproblemen, klinken er steeds meer geluiden dat ‘het vertrouwen weg is’.

Vaak wordt wantrouwen veroorzaakt door conflicten. Mensen (en vooral managers) weten vaak niet hoe ze om moeten gaan met conflicten, waardoor de situatie escaleert. Er ontstaat steeds meer wantrouwen tussen medewerkers onderling en tussen medewerkers en management.

Helaas zijn conflicten onvermijdelijk. Maar hoe kan uw organisatie dan zorgen voor goed conflictmanagement, en dus herstel van het vertrouwen? Daarvoor heeft Thomas Fiutak de kenmerken van de conflictvriendelijke organisatie ontwikkeld:

  1. Een conflict is een natuurlijke situatie die hoort bij samenwerking.
  2. Conflicten mogen er zijn, ze hoeven niet direct te worden opgelost. Zoek eerst eens uit welke kansen een conflict biedt.
  3. Conflicten worden opgelost door analyse van het proces en van meerdere oplossingsrichtingen. Er is geen vaste oplossing.
  4. Conflictoplossing gaat over de toekomst en niet over hoe er in het verleden met een soortgelijke situaties is omgegaan. Iedere situatie is immers uniek en vraagt een eigen aanpak.
  5. Conflictoplossing gaat over belangen van mens en organisatie, niet over posities of functies.
  6. Een conflict kan alleen worden opgelost door de betrokkenen, eventueel met behulp van een onafhankelijke derde.

Conflictoplossing gaat dus over versterking van relaties, niet om winst en verlies. Vertrouwen in elkaar en elkaars capaciteiten vervult hierbij een cruciale rol.

Gezien de enorme hoeveelheid werk die managers, bedrijfsartsen, maatschappelijk werk, conflictbemiddelaars, advocaten en rechters momenteel hebben aan arbeidsconflicten, is de conflictwaardige organisatie nog een utopie. Voelt u zich uitgedaagd om ermee aan de slag te gaan?

Lees hier het complete artikel (PDF)

Dit artikel is verschenen in vakblad Expertise, februari 2013

Meer weten over beleid in het Hoger Onderwijs?

Kom op 26 en/of 27 november naar het 17e Nationaal Hoger Onderwijs Congres in Amstelveen. Tijdens deze dagen worden de belangrijkste HO ontwikkelingen besproken.

 

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Bestuurders in het onderwijs: de inspectie spreekt!

Aan het einde van elk jaar publiceert de Inspectie van het Onderwijs het rapport de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *