Doorstroming hbo-studenten naar universiteit met een derde afgenomen

Bron: Nationale Onderwijsgids

 

In de aflopen tien jaar is het aantal afgestudeerden dat een masteropleiding volgt met een derde afgenomen. Dit blijkt uit berekeningen van de Onderwijsinspectie. Dit meldt Trouw.

Deze cijfers staan haaks op wat minister Bussemaker beoogt: het versoepelen van de overgangen tussen de verschillende onderwijsniveaus. De precieze redenen voor de daling van het aantal masterstudenten is niet duidelijk. Waarschijnlijk zijn geld en regelgeving de grootste boosdoeners. Hbo-studenten moeten eerst een premaster volgen ter voorbereiding op de beoogde master. Eerder werd dit bekostigd door de overheid, maar nu krijgen universiteiten daar geen geld meer voor. Gevolg is dat de schakeltrajecten van hbo naar master  selectiever zijn geworden, omdat de universiteiten zeker willen weten dat de student zijn masteropleiding ook afrondt. Pas dan krijgen de universiteiten hun geld.

Daarnaast mogen universiteiten anderhalf keer het normale collegegeld vragen voor een schakeltraject. Ook schrijven sommige universiteiten de premasterstudent in als contractstudent in plaats van bachelor- of masterstudent. Krijgt de student bij dit laatste gewoon studiefinanciering, als contractstudent heeft de student geen recht op studiefinanciering en bijkomende zaken zoals een beurs en studenthuisvesting.

The (Next) Student 2017

Een van de vele onderwerpen die tijdens The (Next) Student 2017 worden besproken is de doorstroom van studenten tussen de verschillende onderwijsniveaus. Wil je meer weten over het programma van The (Next) Student?

Bekijk het programma

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: AI bij Saxion: sAxI als AI-studiecoach voor studenten

Annemieke Bosshardt is de dagvoorzitter van de SBO Onderwijs toetscongressen. Daarnaast is ze eigenaar van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *