Hoe begeleid jij jouw collega’s met ICT in het onderwijs?

ICT is onvermijdelijk in het onderwijs. Je leidt jouw leerlingen op voor een digitale toekomst, dus jij én jouw collega’s moeten er ook mee aan de slag. Je begeleidt hen in de rol van i-Coach bij de effectieve inzet van ICT. Hoe doe je dat en wat is effectief digitaal onderwijs eigenlijk? Patricia van Slobbe, sinds 2006 actief in het onderwijs en auteur van ‘Kleppen Dicht! Effectief leren met ICT’ en ‘Kleppen Open! Actief Leren met ICT’, vertelt er meer over.

De inzet van ICT in het onderwijs

Ben jij de i-Coach op jouw school? Je kunt dan regelmatig tegen weerstand van collega’s aanlopen als je hen wilt begeleiden bij de inzet van ICT. Zij voelen zich namelijk vaak kwetsbaar. Het is belangrijk om te onthouden dat je geen leidinggevende bent van jouw collega’s. Je neemt ze mee in het leerproces en de rol van ICT hierin. Maak dat duidelijk en de eerste stap naar de effectieve inzet van ICT in het onderwijs is gezet!

Ga het gesprek aan

ICT in het onderwijs draait dus niet alleen om de verschillende mogelijkheden en kansen van digitale middelen. Het is namelijk ook belangrijk om jouw collega’s te laten ervaren hoe het is om nieuwe dingen te doen en gesprekken met hen te voeren. Laat jouw collega’s kennismaken met de uiteenlopende digitale middelen en bespreek hoe je hen beter kunt ondersteunen. Je gaat vervolgens gerichter het gesprek aan over het gebruik van ICT in het onderwijs.

Sta sterk in jouw rol als i-Coach

Patricia van Slobbe is een van de docenten van de opleiding Onderwijskundig i-Coach in het PO, VO & MBO van SBO. Je leert tijdens deze opleiding hoe jij jouw collega’s kunt ondersteunen bij het gebruik van ICT en hoe je een collegiaal gesprek voert. Alle bijeenkomsten zijn interactief, sluiten aan bij de voorkennis van deelnemers en gaan dieper in op waar zij dieper op in willen gaan. Hierbij staat van elkaar leren en plezier maken tijdens het werk te allen tijde centraal!

Enthousiaste docenten

Docenten hebben van leren hun vak gemaakt. Een leven lang leren en ontwikkelen zorgt voor scherpte, groei en blijvende motivatie. Ik mag daaraan bijdragen, dat maakt mijn werk interessant”, aldus Patricia. Je bent als docent nooit klaar. Het kan altijd beter, interessanter, effectiever én leuker. Dit vormt een uitdaging, die je als docent aan moet gaan. Je hebt het namelijk in je om jezelf te blijven ontwikkelen. Hierdoor haal je nog meer uit jezelf. Durf hierbij te falen en jezelf vol overgave in te zetten!

Begeleid jouw collega’s

Wil jij in de toekomst i-Coach worden op jouw school of scholengroep, of wil je jouw kennis van de rol juist verdiepen? Schrijf je dan in voor de opleiding Onderwijskundig i-Coach in het PO, VO & MBO! Wil je allereerst meer weten over het programma? Vraag dan de brochure aan! Deze opleiding is ook Incompany mogelijk. De leerdoelen van jouw organisatie staan dan centraal.  

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *