Hoe herken je signalen van huiselijk geweld bij jongeren in jouw klas?

Huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag is op dit moment een veelvoorkomend onderwerp, bijvoorbeeld door The Voice en Veronica Inside. De aandacht voor deze onderwerpen biedt de kans om hierover het gesprek aan te gaan met de jongeren en collega’s op jouw school. De onderwerpen bespreekbaar maken, helpt om huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag te verminderen, maar hoe doe je dat? Patricia Ohlsen, Regionaal coördinator GHNT en trainer bij Veilig Thuis en allerlei andere organisaties, vertelt je hoe jij het best kan handelen.

Groeiende aandacht voor huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag

Onthullingen in programma’s als The Voice en Veronica Inside hebben ervoor gezorgd dat seksueel grensoverschrijdend gedrag en huiselijk geweld in het nieuws is. De verhalen over BN’ers die steeds grenzen opzoeken of ver overschrijden, zorgen voor groeiende aandacht op social media en in het nieuws. Deze nieuwsberichten zijn haast niet te missen en veel mensen hebben het erover, dus ook leerlingen in jouw klas. Zij herkennen de situatie wellicht als zij zelf ook slachtoffer zijn van huiselijk geweld, maar vertellen hier misschien niet over.

Gedrag herkennen in de klas

Jongeren die slachtoffer zijn van huiselijk geweld praten hier vaak niet over, maar het is wel te merken aan het gedrag. Ze trekken zich bijvoorbeeld terug of vertonen juist extreem extravert gedrag. Iedere klas heeft gemiddeld één leerling die slachtoffer is van huiselijk geweld. Het is dan ook belangrijk dat jij als onderwijsprofessional weet hoe je de signalen herkent en hoe je het beste kunt handelen.

Vergroot de kennis en aandacht op jouw school

De groeiende aandacht voor huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag biedt de kans om met leerlingen en collega’s te praten over omgangsvormen. Je gaat met elkaar in gesprek over welke cultuur en (veilige) sfeer jullie creëren op school. Samen beantwoorden jullie vragen als:

  • Wanneer is bepaald gedrag wel en juist niet oké en hoe weet je dat?
  • Hoe ga je respectvol en verantwoordelijk om met je eigen seksualiteit?
  • Hoe kun je handelen als je slachtoffer bent van huiselijk geweld?

Als jullie dit soort dingen bespreken, groeit iedereen in de eigen integriteit. Praten over dit soort onderwerpen vergroot de veiligheid op school en werkt preventief voor ongepast gedrag. Jongeren praten makkelijker over dingen die ze hebben meegemaakt als dit soort onderwerpen bespreekbaar zijn.

Ga het gesprek aan

Patricia Ohlsen krijgt als externe vertrouwenspersoon steeds meer ouders en leerlingen met een klacht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van een docent. Het is dus belangrijker dan ooit om signalen te herkennen en adequaat te handelen. Wil jij hier meer over weten? Schrijf je dan in voor de Online Masterclasstour Jongerenwelzijn van SBO!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: Lesdoelen bereiken? Laat AI je helpen!

Waarom kun je tandpasta niet eten?! AI als hulpmiddel om lesdoelen te bereiken. “Wie weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *