Hoe maakt de aankomende student een keuze?

Het maken van de juiste studiekeuze is een lastige opgaven voor veel aankomende studenten. Wij waren benieuwd naar de ervaringen van de student zelf en stelde Vincent, aankomend pre-master student, een aantal vragen. 

Mijn naam is Vincent, ik heb facility management gestudeerd aan de Zuyd Hogeschool te Heerlen, ik ben net afgestudeerd en in februari start ik met de pre-master Marketing Management in Tilburg. Ik ben bij deze keuze gekomen doordat ik tijdens mijn vorige studie heb gemerkt dat ik marketing echt superleuk vind en dat ik er later graag in wil werken.

Hoe kom je bij deze keuze?

Ik heb die keuze gemaakt omdat ik het gewoon heel belangrijk vind dat ik een studie doe die ik leuk vind, ik ben daarom naar de open- en meeloopdagen geweest voor de HBO-studie, zodat ik echt een indruk kreeg van de school en hoe het is om daar te studeren.

Waar let je dan op?

Voornamelijk heb ik gelet op de voorlichtingen en de open dagen. Vervolgens heb ik deelgenomen aan een meeloopdag om rond te kijken en een indruk te vormen van de school en de studie. Op basis daarvan heb ik mijn studiekeuze op het HBO gemaakt. Voor mijn masterkeuze heb ik gekeken bij de open dagen en daardoor wist ik eigenlijk gelijk hoe het zat en wist ik direct dat ik die studie wilde gaan doen.

Hoe kan de voorlichting beter?

Ik denk dat de voorlichting van opleidingen studenten meer kan prikkelen. Je moet namelijk de student echt erbij betrekken zodat ze ook echt interesse krijgen. Het is namelijk best wel een belangrijke keuze en zeker op jonge leeftijd zo naar de richting naar het MBO, HBO of universiteit is dat een zeer lastige keuze en je moet niet een student forceren om iets te gaan doen. Hij moet het echt uit zichzelf halen. En ik denk dat je daarmee studenten echt meer moet prikkelen.

Kunnen scholen Social Media inzetten?

Ik denk dat Social Media een groot bereik kan hebben voor vele scholen, alleen het probleem is dat de informatie niet alleen in het gezicht geduwd moet worden, maar dat je echt de student moet blijven prikkelen om de website, open dagen of meeloopdagen te bezoeken.

Welke tip heb jij voor de aankomende student?

Ga echt op zoek tot je de juiste studiekeuze maakt, je wil namelijk niet jaren weggooien omdat je weer van studie moet switchen, dus ga er echt moeite voor doen!

The (Next) Student 2017

Een van de vele onderwerpen die tijdens The (Next) Student 2017 worden besproken is de doorstroom van studenten tussen de verschillende onderwijsniveaus. Wil je meer weten over het programma van The (Next) Student?

Bekijk het programma

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: AI bij Saxion: sAxI als AI-studiecoach voor studenten

Annemieke Bosshardt is de dagvoorzitter van de SBO Onderwijs toetscongressen. Daarnaast is ze eigenaar van …

èèn Reactie

  1. Ik heb de studie facility management ook gevolgd. Zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *