Hoe zorgt minder nakijkwerk voor een hoger leerrendement?

Het leerrendement van het huidige schoolsysteem ligt slechts op 20%. Leerlingen benutten hierdoor niet hun potentieel. Dat is zonde. Interactie, feedback en activerende werkvormen tussen docent en leerling verhogen het rendement, maar docenten hebben hier vaak geen ruimte voor. Hoe maak je hier toch tijd voor vrij, om zo het leerrendement van jouw leerlingen te verhogen?

Steeds meer focus op het leerrendement

Het is niet meer van deze tijd om als docent enkel te zenden naar jouw leerlingen. Het is bewezen dat dit het leerrendement én het leerplezier beperkt. Docenten focussen zich daarom steeds meer op het verhogen van het leerrendement. Zij doen dit bijvoorbeeld door samen met leerlingen (open) vragen te bespreken en na te kijken. Leerlingen leren hierdoor van elkaar, ontwikkelen een kritische blik en leren om te beoordelen.

Verminder jouw nakijkwerk

Leerlingen leren van elkaars werk, maar samen vragen bespreken en beoordelen zorgt er ook voor dat jij als docent minder nakijkwerk hebt. Je hebt zo meer tijd om te investeren in leerzame werkvormen, wat het leerrendement ten goede komt. Het is voor jou leuker én beter voor het leerproces van leerlingen als jij minder administratieve taken hebt.

Investeer tijd in het leerproces

Test-Correct maakt het door middel van een slim digitaal proces mogelijk om de tijdsbesteding aan administratieve taken aanzienlijk te verminderen. Leerlingen kijken dubbel-geanonimiseerd elkaars opdrachten na, zodat antwoorden beoordeeld worden zonder tussenkomst van de docent. Digitale middelen bieden, altijd ter ondersteuning, handvatten om tijd te spenderen aan het leerproces van leerlingen in plaats van administratieve taken. De docent behoudt hierbij altijd de controle, niet het algoritme.

Leer meer over een ontwikkelingsgericht toetslandschap                                        

Ben jij benieuwd naar het toetsplatform van Test-Correct of wil je meer weten over innovatie in het onderwijs door middel van digitale middelen? Kom dan naar het congres Toetsen en Examineren in het MBO van SBO! Je ontmoet hier ruim 200 andere onderwijsprofessionals, waarmee je ervaringen en kennis uitwisselt. Laat jezelf inspireren door diverse sprekers en interessante sessies tijdens dit onmisbare congres!                 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe realiseer je flexibiliteit omtrent examens?

Mbo-scholen willen meer flexibiliteit bij collectief ontwikkelde examens. Zij vragen de ruimte om hun eigen …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.