Mediawijsheid steeds belangrijker in het onderwijs

Voorlichting over mediawijsheid is steeds belangrijker op scholen, aldus Linda Vonhof, mede-eigenaar van Social Media Wijs en docent tijdens de Online Masterclasstour Jongerenwelzijn van SBO. De online wereld van jongeren is grotendeels onzichtbaar voor volwassenen, terwijl begeleiding erg belangrijk is. Jongeren komen hier namelijk in contact met nepnieuws, gefotoshopte beelden en pesten. Dit alles heeft mogelijk een negatieve werking op het wereldbeeld, toekomstige relaties en de mentale gezondheid van jongeren. Linda Vonhof bespreekt de relatie tussen social media en mentale gezondheid uitgebreid tijdens de Online Masterclasstour Jongerenwelzijn.

Iedereen krijgt te maken met online desinformatie

Linda Vonhof stelt dat social media grotendeels het wereld- en zelfbeeld van jongeren bepalen. Zij blijven online op de hoogte van het laatste nieuws, gebruiken social media om in contact te blijven met elkaar en kijken op tegen influencers. Er gaat echter veel desinformatie rond op het internet, zo worden beelden steeds vaker gemanipuleerd om een ideaalbeeld te tonen. Het varieert van filters tot fotoshop en volledige deepfakes. De mogelijkheden tot manipulatie zijn eindeloos online. Het is dus erg belangrijk om jongeren een kritische blik bij te brengen wanneer zij informatie verzamelen en zichzelf vergelijken met anderen op social media. Scholen spelen een belangrijke rol om deze mediawijsheid over te dragen.

Mediawijsheid en desinformatie op scholen

De vraag naar voorlichting over mediawijsheid groeit op scholen, aldus Linda Vonhof. Vroeger was er voornamelijk veel vraag naar informatie over veilig internetten en online omgangsvormen. De vraag is nu dus uitgebreid naar nepnieuws en zelfbeeld en –vertrouwen. Hiermee zijn docenten niet alleen in staat om jongeren veilig te laten internetten, maar ook om kritisch te zijn op wat ze zien en lezen. Zij weren zichzelf hierdoor tegen desinformatie, waar het internet vol mee staat.

Leer meer over online weerbaarheid

Wil jij meer weten over mediawijsheid om jouw leerlingen de handvatten te geven om met een kritische blik te kijken naar online informatie? Schrijf je dan in voor de Online Masterclasstour Jongerenwelzijn. Linda Vonhof vertelt tijdens haar masterclass meer over dit onderwerp én je kan nog negen andere interessante masterclasses volgen. Maak nu je keuze en schrijf je in!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast over de vijf basisprincipes van formatief handelen

Formatief handelen is een steeds populairder principe in het mbo. Het is een manier van …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.