Home » Onderwijs » Hoger Onderwijs » Ook zo’n zin om lekker te innoveren in het hoger onderwijs?

Ook zo’n zin om lekker te innoveren in het hoger onderwijs?

frans-nautaZo, terug van vakantie, we zijn allemaal eindelijk weer aan de slag. Ook zo’n zin om lekker te innoveren? Nee, natuurlijk niet. We zijn razend druk met achterstallige emails wegwerken, de jaarlijkse POP cyclus inplannen, brandjes blussen omdat er mensen zijn uitgevallen of gelazer met IT die niet goed werkt. En laten we de managementteamheidag niet te vergeten. Wie kan redelijkerwijs geacht worden tijd en energie te besteden aan nieuwe ontwikkelingen terwijl we tot onze oren in het dagelijkse werk zitten? Niemand toch?

Maar tegelijkertijd is er geen ontkomen aan. Nieuwe lesmethoden die via iPads maatwerk bieden aan studenten. Studenten die docenten om de oren slaan met online resources zoals Wikipedia, de Khan Academy en een EdX course die ze aan MIT volgen. Docenten die willen experimenteren met de nieuwe digitale leermiddelen, en aan de andere kant de tegenhangers. Een accountantskantoor beweert dat 300 duizend studenten worden opgeleid voor werk dat wordt overgenomen door robots. De volgende oekaze uit Den Haag.

Hoe maak je daar chocolade van? Misschien is het een goed idee om af te kijken van het meest succesvolle bedrijf ter wereld (gemeten in beurswaarde): Apple is vrijwel niets de eerste. Niet de eerste PC, niet de eerste digitale muziekspeler, niet de eerste smartphone, niet de eerste tablet computer, niet de eerste smartwatch. Apple is wereldkampioen ‘beste volger’. Als andere bedrijven hebben aangetoond dat er een markt bestaat voor een nieuw product, is Apple er als de kippen bij om met een steengoede versie van dat nieuwe product te maken. Niet dwangmatig origineel willen zijn, maar gewoon goed afkijken en drastisch verbeteren.

Er zijn nog veel meer innovatie strategieën, maar daar is geen ruimte voor in deze column. En jij hebt geen tijd om er over te lezen, want tja, die heidag, brandjes blussen, emails wegwerken. Maar ik kan je aanraden om 7 december naar het congres Next Higher Education te komen. Heel efficiënt: in één dag de laatste innovatie trends in het hoger onderwijs, plus praktische tips en tools om er mee aan de slag te gaan. En misschien leuk om een of twee collega’s mee te nemen, want het wordt een stuk leuker dan die heidag.

Hopelijk tot 7 december!
Frans Nauta.

Congres Next Higher Education

Next Higher Education 2016 (150x75)Op woensdag 7 december ontmoet Frans Nauta je op graag op het congres Next Higher Education!

Bekijk het programma

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker……….

Zowel in het Primair onderwijs als in het Voortgezet onderwijs zijn grote veranderingen aanstaande waar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *