Perfectionisme: wanneer is goed genoeg ook daadwerkelijk goed genoeg?

Perfectionistisch? Vele van ons kennen het! Wanneer je perfectionistisch bent, ben je niet snel tevreden met je resultaat. Perfectionisme is daarom ook niet fijn om te hebben en het kost je veel energie. Om je hierbij te helpen introduceert Dick Verwij van Novilo in deze video de Wet van het verminderende meeropbrengst. Deze wet houdt in dat je in de eerste 20% van de tijd en moeite die je ergens aan besteedt, je al 80% van het resultaat behaald. Dit is de zone van goed genoeg; iedereen is tevreden en blij met jouw resultaat.

Echter, wanneer je perfectionistisch bent ben je zelf niet tevreden met deze 80%! Perfectionisten gaan door totdat zij de volle 100% hebben behaald. Dit laatste gedeelte is het gedeelte dat de meeste moeite en energie kost. De vraag die je hierbij kunt stellen is; waar doe je dit nou eigenlijk voor?

In onderstaande video geeft Dick antwoord op deze vraag én diverse tips die helpen bij het verminderen van perfectionisme!

 

En, is de inhoud van deze video voor u of voor mensen in uw omgeving herkenbaar geweest? Ook kinderen kunnen “last” hebben van perfectionisme. Dit kan schoolresultaten beïnvloeden. Als talentbegeleider helpt u talentvolle leerlingen effectief te begeleiden om hen de beste prestatie te laten neerzetten.

Verkorte opleiding Talentbegeleider BO

Tijdens de Verkorte opleiding Talentbegeleider BO. Tijdens deze opleiding leert u talentvolle leerlingen te herkennen en effectief te begeleiden in uw klas. Verder leert u tijdens de opleiding ook:

 • Te voldoen aan de eisen van de schoolinspectie m.b.t. passend onderwijs voor de bovenkant
 • Betere scores, hoger niveau van de uitstroom en minder werk voor de leraar te realiseren
 • Maak talentbeleid en start of onderhoud uw PLUS-klas
 • Passend onderwijs voor meer- en hoogbegaafden

Meer informatie over deze opleiding? Bekijk de website!
Website Talentbegeleider BO

Verkorte opleiding Talentbegeleider VO

Tijdens de Verkorte opleiding Talentbegeleider Voortgezet Onderwijs  leert u:

 • Praktische tools om de volgende dag leerlingen te helpen;
 • Getalenteerde leerlingen signaleren;
 • “compacten en verrijken” – een inhoudelijk passend aanbod geven;
 • Structurele oplossingen voor problemen die in het verleden veel ad-hoc tijd kosten;
 • Begeleiding in het opzetten van een HB-werkgroep;
 • Afstemming binnen het team zodat er een gemeenschappelijke aanpak wat overgang van jaren en het (tijdelijk) overnemen van klassen makkelijker maakt.

Met als resultaat: betere scores, hogere uitstroom én minder werk voor de docent.

Meer informatie over deze opleiding? Bekijk de website!
Website Talentbegeleider VO

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Van leslokaal naar leren op afstand

Een herontwerp is nodig als we een hele trainingsdag die we normaal gesproken in een …

èèn Reactie

 1. Ik leef bij de 80-20 regel, ik pas het toe op werk en thuis. Maar ook met eten en sporten, ik zou bijna een tatoeage willen nemen met deze regel op mijn arm. Helaas wordt van jongs af aan perfectie ingepeperd dmv schoolcijfers en ouders die prestatiegericht zijn. Hierdoor gaan kinderen hun eigenwaarde aan prestaties koppelen. Dit werkt perfectionisme in de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *