Scholen gaan enthousiast aan de slag om de basisvaardigheden te verbeteren

De basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen zijn onvoldoende op basisscholen, middelbare scholen en speciaal onderwijs. Deze scholen reageren gelukkig enthousiast op het plan om deze vaardigheden te ontwikkelen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij gaan miljoenen investeren om de basisvaardigheden te versterken. Hoe besteden zij dit geld en hoe ontwikkelt dit lezen, schrijven en rekenen bij leerlingen? Je krijgt het antwoord in dit artikel.

Noodzaak om de basisvaardigheden te verbeteren

We schreven al eerder een artikel over de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen, omdat uit het rapport ‘De Staat van het Onderwijs 2022’ bleek dat deze vaardigheden onvoldoende zijn. Het is erg belangrijk om deze basisvaardigheden op vroege leeftijd te ontwikkelen. Relatief simpele taken, zoals solliciteren of belastingaangifte doen, zijn erg lastig zonder deze vaardigheden. Het lukt driekwart van de scholen niet om het taal- en rekenonderwijs te verbeteren. De schuld hiervan ligt, volgens de scholen zelf, bij de kennis en vaardigheden van docenten.

Het plan van het ministerie

Het ministerie heeft het Masterplan Basisvaardigheden in het leven geroepen. Hiervoor is dit schooljaar € 222 miljoen beschikbaar gesteld voor 645 scholen. Het verschilt per school hoe zij dit geld investeren. Sommige scholen hebben behoefte aan nieuwe lesmethodes en andere scholen willen hun docenten ontlasten. Een andere mogelijkheid is de bijscholing van docenten, zodat zij beter in staat zijn om hun leerlingen basisvaardigheden bij te brengen.

De bijscholing van leraren

Een van de manieren om de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen te verbeteren bij leerlingen is dus de bijscholing van leraren. Je laat jezelf bijvoorbeeld bijscholen over nieuwe lesmethodes, over digitale middelen om les te geven of je gaat aan de slag met de basisvaardigheden. De opleidingen van SBO stellen jou in staat om al deze vaardigheden te ontwikkelen:

Enthousiasme vanuit scholen

Scholen reageren erg enthousiast op de hulp van het ministerie. In totaal waren er 5247 aanvragen voor financiële ondersteuning. Helaas was er maar voor een beperkt aantal scholen ruimte, daarom moest er een selectie gemaakt worden. Een aantal scholen zijn direct ingeloot, maar het ministerie heeft ook scholen die zijn bestempeld als ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’ benaderd. Zij gaan nu gericht aan de slag om de basisvaardigheden te verbeteren.

Investeer in ontwikkeling

Wil jij investeren in de vaardigheden van docenten, zodat zij in staat zijn om de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen beter bij te brengen? Kies dan voor een Incompany-opleiding van SBO. Je kiest dan niet alleen voor een kostenefficiënte opleiding op maat, maar ook voor kennisbehoud. Jullie houden elkaar namelijk scherp wanneer jullie op hetzelfde kennisniveau zitten.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe draagt AI bij aan het leren van studenten én docenten?

Waarom verwachten we dat studenten zelf in staat zijn om leren te reguleren, terwijl we …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *