Tanja Jadnanansing en haar liefde voor het beroepsonderwijs

Door: Tanja Jadnanansing, Tweede kamerlid voor de PvdA,woordvoerder Beroepsonderwijs en VO

Ik ben ronduit verliefd op het beroepsonderwijs. Op de jongeren die vol passie kunnen vertellen over hun vakmanschap. Die denken en doen combineren en die mij hebben opgedragen die boodschap luid en duidelijk te vertellen. Het is mij een doorn in het oog dat over jongeren in het beroepsonderwijs alleen maar wordt gesproken als de “gouden” handjes terwijl het altijd gaat om een combinatie van denken en doen. Als samenleving zijn we nog veel te veel bezig met het verheerlijken van het cognitieve talent terwijl ik wil pleiten voor het praktische talent. Beter gezegd voor de combinatie. Het gaat erom dat wij dat beroepsonderwijs oprecht gaan waarderen. En dat is helemaal niet zo moeilijk.

Iedere vrijdag ga ik langs bij een VMBO of MBO school en iedere keer weer raak ik opgetogen en geïnspireerd door al die creativiteit. Een jongeman die meubels maakt vanuit een weldoordacht duurzaamheidsconcept of een jongedame die interieurs ontwerpt waar ik meteen mijn hele huis voor wil verbouwen. Om maar niet te spreken van de horeca opleiding waar ik de meest waanzinnige non alcoholische drankjes mocht proberen. Het zichtbaar maken van l deze creativiteit van al die denkende doeners is mijn opdracht. Daar waar wet en regelgeving hun verder kan helpen wil ik mijn steentje bijdragen.

Er is een grote groep docenten die met hart en ziel deze jongeren passie voor vakmanschap bijbrengen en dan is er nog het bedrijfsleven dat jongeren een plek op de arbeidsmarkt wil bieden. De komende tijd moet dat gesprek goed gevoerd worden. Leiden wij onze jongeren op voor de beroepen van eergisteren of voor die van vandaag en morgen? Zijn de ontwikkelingen binnen de technologie en de maatschappij genoeg doorgevoerd in het onderwijs en in hoeverre moeten deze vakmensen ook nog zaken als ondernemerschap onder de knie krijgen? Daar zal het gesprek de komende tijd over gaan hoop ik. Van dat gesprek ben ik graag onderdeel en uitnodigingen daartoe zie ik graag tegemoet. Dit alles met maar één doel namelijk elke jongere in het beroepsonderwijs de beste editie van zichzelf te laten worden.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast over de vijf basisprincipes van formatief handelen

Formatief handelen is een steeds populairder principe in het mbo. Het is een manier van …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.