Train executieve functies bij hoogbegaafde kinderen

Om goed te kunnen functioneren op school zijn vaardigheden voor kinderen ontzettend belangrijk. Echter, wanneer kinderen werk te doen krijgen dat onder hun nivea ligt dan hebben zij veel vaardigheden niet nodig. Bij meer- en hoogbegaafde kinderen is het dan ook van belang om de ontwikkeling van deze vaardigheden te blijven verrijken. Monique Schaminée ontdekte dat het spelen van spellen hier een uitstekend middel voor is.

Een achtjarige in jouw klas weet alles over politiek, maar vindt het moeilijk om aan zijn rekenwerk te beginnen en het binnen de tijd af te maken. Het is vreemd om te zien dat sommige kinderen cognitief voorlopen, maar veel moeite hebben met het uitvoeren van bepaalde taken.

Alleen doen wat je kunt

kind-boekWe zien bij deze kinderen een discrepantie tussen het cognitieve vermogen en de ontwikkeling van de executieve functies.  Hoogbegaafden kunnen taken heel cognitief benaderen en wachten met doen totdat ze ‘weten’ dat ze iets kunnen. Bijvoorbeeld een kind dat tot zijn tweede verjaardag niet praat, maar dan plotseling in volzinnen begint te spreken. Hoogbegaafde kinderen leren dan niet via trial-and-error, ze leren niet oefenen en doorzetten of hun aanpak bijstellen en plannen. Terwijl dat juist belangrijke vaardigheden zijn.

Ontwikkelen van vaardigheden

Op school vinden hoogbegaafde kinderen het werk juist te makkelijk waardoor zij weinig inspanning leveren en weinig vaardigheden ontwikkelen. Monique Schaminée, leerkracht op de DaVinci-afdeling van de Montessorischool Westervoort ontdekte dat het inzetten van spellen goed werkt bij het ontwikkelen van deze vaardigheden.

“Het eerste waar ik aan dacht bij spellen was dat kinderen kunnen leren omgaan met winnen en verliezen, maar ik merkte al snel dat er veel meer in zit! Begrijpen, doorzetten, een doel voor ogen hebben, een strategie ontwikkelen, plannen, organiseren, je concentreren, nadenken over en leren reflecteren op je eigen zetten en (leer)gedrag.”

Benieuwd naar het volledige praktijkvoorbeeld? Lees het artikel: Executieve functies trainen met spellen. Spelen is leren! van Marrigje de Bok. (Bron: whitepaper Novilo)

Leer lesgeven aan hoogbegaafde kinderen

Met de opleiding Talentbegeleider BO of opleiding Talentbegeleider VO leer je te voldoen aan de norm voor cognitief talentvolle leerlingen. Op deze manier haal je het maximale leerresultaat uit getalenteerde leerlingen. Bekijk het programma van deze opleiding.

Meer info over Talentbegeleider BO Meer info over Talentbegeleider VO

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *