Kwaliteit Onderwijs- waarborg met nieuw NVE Register Examenfunctionarissen

Door: Ank Dierckx

De Nederlandse Vereniging voor Examens (NVE) is een nieuw register gestart om de kwaliteit van toetsprofessionals aantoonbaar te maken en te waarborgen. In dit Register worden gecertificeerden voor de volgende functies opgenomen:

 • Lid commissie van beroep voor examens
 • Manager examinering
 • Medewerker examenbureau
 • Toetsconstructeur
 • Assessor / Examinator
 • Surveillant
 • Examencommissielid
 • Lid toetscommissie/vaststellingscommissie

U kunt als toetsconstructuur of examenfunctionaris kiezen uit vele opleidingen. Tot op heden is het echter onduidelijk wat de waarde is van de opleiding die u heeft gevolgd of de ervaring die u inmiddels heeft opgedaan. Mag je jezelf ‘toetsconstructeur’ noemen na een cursus toetsconstructie? Levert iedere assessor dezelfde, kwalitatief goede, beoordeling af in de praktijk? Toetsprofessionals met veel ervaring en kennis van écht goede toetsen en goed toetsbeleid, zoals de toetsprofessionals van Teelen, vinden van niet. Vanaf nu heeft u echter de mogelijkheid om u te onderscheiden van minder bekwame en minder ervaren toetsconstructeurs of examenfunctionarissen (examencommissies, assessoren etc.).

De achtergrond van het nieuwe toetsregister van NVE

Met het nieuwe NVE Register kunnen toetsprofessionals hun kwaliteit aantonen. U kunt alleen in dit register worden opgenomen als u aan de normen van de NVE (De Nederlandse Vereniging voor Examens) voldoet en dat ook heeft aangetoond.
Teelen Kennismanagement is één van de certificerende instellingen (CI’s) voor het nieuwe NVE register, samen met 3 andere instellingen CITO, Certiforce en Profex.
Deze CI’s komen regelmatig bij elkaar om de kwaliteit van het register te bewaken en hebben allen een onafhankelijke audit gehad door RCEC (UTwente).
Het Ministerie van Onderwijs is positief over dit initiatief om de kwaliteit van de beroepsgroep een standaard te geven.

Eisen om toegelaten te worden tot het NVE Register

De beoordeling van de certificerende instelling gebeurt op basis van uw portfolio. U dient met bewijzen uit de praktijk te komen, zoals toetsen die u ontwikkeld heeft, beoordelingen van examens die u gedaan heeft etc. Tevens geeft u een reflectie op uw eigen ontwikkeling (incl. feedback van collega’s). Om opgenomen te worden in het NVE Register neemt u contact op met de Certificerende Instelling en dan volgt een beoordeling of u in aanmerking gaat komen voor het register. U krijgt een opdracht om uw portfolio te vullen. Als stukken missen of onvoldoende zijn krijgt u het verzoek om het opnieuw te doen.
Gerichte opleiding is een pré, maar veel ervaring kan ook voldoende zijn. Dat beoordeelt de Certificerende Instelling.

Meer info over het NVE Register en het verbeteren van leerrendement & Kwaliteit?

Tijdens het jaarlijkse Congres Next Higher Education (13 en 14 december 2017) zal Teelen aanwezig zijn met informatie over het nieuwe NVE Register. Tijdens het jaarlijkse Congres Next Higher Education (13 en 14 december 2017) zal Teelen aanwezig zijn met informatie over het nieuwe NVE Register. Tevens pakken we ‘kwaliteit’ tijdens het congres ook wat breder en kunt u sessies volgen van:

 • Henri Ponds, NVAO:  Flexibilisering, modularisering en wijziging accreditatiestelsel.
 • Anja Oskamp, Rector Magnificus Open Universiteit: Combinatie van structuur en flexibiliteit vergroot studierendement in deeltijd.
 • Michael Nieweg, HvA: De rol en betekenis van toetsen in nieuwe onderwijsmodellen met meer blended leervormen en meer flexibel onderwijsaanbod.
Download de brochure en bekijk alle sessies

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: AI bij Saxion: sAxI als AI-studiecoach voor studenten

Annemieke Bosshardt is de dagvoorzitter van de SBO Onderwijs toetscongressen. Daarnaast is ze eigenaar van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *