Welke positie heeft de controller in het onderwijs?

Welke positie heeft de controller in het onderwijs?Wat is de rol van de controller?

Onderwijs is een sterk geprofessionaliseerde sector: veel hoogopgeleide docenten en managers bevolken de organsiaties. Men weet wat men wil en weet wat men doet. Daarboven vormt de bestuurslaag met mogelijk een raad van toezicht de strategische governance: ook daar hoog opgeleide mensen
en ‘checks and balances’. Welk rol heeft de controller hierin eigenlijk?

Meerwaarde van de business controller

De business controller in een onderwijsorganisatie kan een aantal dingen die verder niemand kan. De meerwaarde van de controller is gelegen in een sterk cyclische benadering van het strategische proces (waar willen we heen) met het financiële proces (wat kost het?) en het operationele proces (wie moet wat wanneer doen?). Deze combinatie van processen geven de controller een geweldige positie om een bijdrage te leveren aan verbetering va de onderwijskwaliteit, de informatievoorziening te objectiveren en te verbeteren en de doelmatigheid van de organisatie te versterken. Nergens kan de doelmatigheidsdiscussie van de organisatie zo scherp worden gevoerd dan vanuit een onafhankelijke business controller.

‘Kritiek op de bestuurder heb je maar één keer’

Je hoort vaak dat controllers in deze sector niet de positie hebben om een rechte rug te houden tegen een bestuurder. Niet alle onderwijsbestuurders zijn even modern of open om mee te werken. Toch gaat het erom juist díe bestuurder te helpen in zijn doelstellingen: jij brengt als controller immers iets mee dat anderen niet mee brengen.

Afspraken maken is lastig

Hiertoe moet je wél afspraken maken. Afspraken over de communicatie in de organisatie. Ook afspraken inzake de omgang en overleg met de bestuurders of managers: een constructieve sfeer waarbij scherpte zowel nuttig is voor iedereen alsook de basis van ‘agree to disagree’. Die afspraken zijn best lastig, ook om te maken. Maar ze zijn ook noodzakelijk: voor een goede reflectieve en doelgerichte organisatie.

Dit blog is geschreven door Hoofddocent, van de verkorte opleiding Controller in het Onderwijs, Prof.dr. Goos Minderman.

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Van leslokaal naar leren op afstand

Een herontwerp is nodig als we een hele trainingsdag die we normaal gesproken in een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *