Drie schendingen van de privacywet door TikTok

Een schending van de privacywet is een serieuze overtreding. Desalniettemin beging het social media-platform TikTok drie overtredingen met betrekking tot de privacy van kinderen in een periode van vijf maanden in 2020. Zij kregen hiervoor een boete van € 345 miljoen en moeten het platform binnen drie maanden aanpassen. Welke overtredingen heeft TikTok begaan?

Jongeren veelvuldig actief of TikTok

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt dat de schending van de privacywet door TikTok erg ernstig is. Het platform is namelijk erg populair onder jongeren, ook van onder de dertien jaar die de app eigenlijk niet mogen gebruiken. De schending van de privacywet raakt dan ook veel jongeren. De instellingen van TikTok stonden niet goed en waren onduidelijk, hierdoor werd de app privacy-onvriendelijk.

Drie overtredingen door TikTok

TikTok beging drie overtredingen waarbij jongeren van dertien tot zeventien jaar onvoldoende werden beschermd:

  • Het registratieproces: TikTok motiveerde jongeren tijdens het registratieproces om hun account standaard openbaar te maken. Content was hierdoor voor iedereen zichtbaar, niet alleen voor vrienden.
  • Koppeling met ouders: de functie Family Pairing stelt ouders in staat om hun account aan dat van hun kind te koppelen. Hiermee bepaal je onder andere hoeveel tijd je kind op het platform spendeert, filter je hashtags of woorden en bepaal je of privéberichten zijn toegestaan. TikTok verifieerde echter niet of de gebruiker ook echt de ouder van het kind was.
  • Onvoldoende informatie over instellingen: de informatie die jongeren kregen over instellingen was niet duidelijk genoeg. Jongeren wisten bijvoorbeeld niet was de gevolgen waren als hun account openbaar was.

Gevolgen van de schending van de privacywet

TikTok belooft verbeteringen. De accounts van dertien- tot vijftienjarigen staan sinds 2021 standaard op privé, en dit gaan ze ook doen voor zestien- en zeventienjarigen. Daarnaast kunnen jongeren onder de achttien geen privéberichten meer sturen als dit uitstaat. Deze aanpassingen zijn niet voldoende voor de AP. Zij willen dat TikTok pop-upmeldingen verwijdert die jongeren motiveert om hun account openbaar te maken. Hun stelling is dat social media-kanalen de verantwoordelijkheid hebben om te voorkomen dat ze gebruikers, met name jongeren, keuzes aanbieden die het privacybelang schaden.

Leer wat je mag met persoonsgegevens

Ben jij onvoldoende op de hoogte van de AVG en weet je niet hoe deze wetgeving zich verhoudt met de regels in jouw sector? Meld je dan aan voor de opleiding Praktische toepassing Privacywet AVG van SBO! Al meer dan 550 cursisten gingen je voor om te leren hoe ze met de AVG om moeten gaan in hun werk. Wil jij je bij hen aansluiten? Download dan de brochure voor meer informatie over het programma. De opleiding is ook volledig op maat te volgen als Incompany-traject, waarin jullie samen aan de slag gaan met een concreet vraagstuk in de organisatie.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Steeds meer langdurig zieken door werkstress

Nederlanders vallen steeds vaker uit door werkstress, zo blijkt uit onderzoek van HumanCapitalCare en ArboNed. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *