Vier prioriteiten van de EDPB rondom gegevensbescherming

De digitale transformatie in Europa brengt ongekende mogelijkheden met zich mee, maar ook aanzienlijke risico’s voor de bescherming van persoonsgegevens. AI biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op over dataverzameling, -verwerking en -bescherming. De EDPB erkent deze uitdagingen en zet daarom in op een strategie die niet alleen de huidige wetgeving handhaaft, maar ook klaar is voor de toekomst.

Gelijkwaardige bescherming van persoonsgegevens in de EU

De EDPB richt zich op vier kernprioriteiten, namelijk:

  1. Eén gezicht voor de AVG: De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moet in alle EU-lidstaten op dezelfde manier worden toegepast. Dit zorgt ervoor dat persoonsgegevens in de hele EU gelijkwaardig worden beschermd, ongeacht technologische ontwikkelingen of nieuwe wetten. De EDPB werkt aan richtlijnen die de interpretatie van de AVG verduidelijken en ervoor zorgen dat de wetgeving consistent wordt toegepast, zelfs in een snel veranderende digitale omgeving. Daarnaast zal er meer aandacht worden besteed aan het geven van voorlichting over het naleven van de AVG, vooral aan eigenaren van kleine en middelgrote bedrijven.
  2. Gecoördineerde EU-handhaving: Om een effectieve handhaving van de AVG te waarborgen, is een gezamenlijke cultuur van handhaving en samenwerking tussen privacytoezichthouders binnen de EU essentieel. Veel organisaties die persoonsgegevens verzamelen en gebruiken, zijn in meerdere landen actief, waardoor het cruciaal is dat in elk land vergelijkbare procedures en regels voor handhaving gelden. De EDPB zal de komende jaren blijven werken aan het realiseren van deze uniformiteit en aan het verbeteren van de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de toezichthouders.
  3. Toekomstbestendige privacy: In de afgelopen jaren zijn er verschillende nieuwe Europese wetten ingevoerd die grote invloed hebben op de privacy van mensen in Europa, zoals de Digital Services Act en de Digital Markets Act. Tegelijkertijd hebben technologieën zoals AI een snelle ontwikkeling doorgemaakt. De EDPB zal de komende jaren werken aan het verduidelijken van hoe de AVG zich verhoudt tot deze nieuwe wetten. Daarnaast zal de EDPB de opkomst van nieuwe technologieën nauwlettend blijven volgen om de privacybescherming te waarborgen.
  4. Wereldwijde dataveiligheid: De bescherming van privacy gaat verder dan de grenzen van de EU. De EDPB zal daarom blijven samenwerken met internationale overheden en toezichthouders om ervoor te zorgen dat de persoonsgegevens van EU-burgers wereldwijd veilig blijven.

Ben jij klaar voor de toekomst van privacy?

Met de toenemende complexiteit van privacywetgeving en de snelle technologische ontwikkelingen is het belangrijker dan ooit om de regels van de AVG goed te begrijpen en toe te passen. Wil je ervoor zorgen dat jouw organisatie compliant is en blijft? Schrijf je dan in voor de opleiding Praktische toepassing Privacywet AVG. Deze opleiding biedt je de kennis en tools die je nodig hebt om de AVG effectief te implementeren en bij te dragen aan een sterke privacycultuur binnen jouw organisatie. Deze opleiding is ook op maat als Incompany-traject te volgen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Bijna alles is een Interreg project’

‘Bijna alles is een Interreg project’. Deze optimistische uitspraak van een docent van de Opleiding Effectief Subsidies …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *