Een toekomstbestendig station in een aantrekkelijke omgeving

 

Méér drukte op en rond stations. Provincies, gemeenten, ProRail en NS zitten middenin een mobiliteitstransitie. Hoe u die mobiliteit
toekomstbestendig maakt? Door bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid én duurzaamheid met elkaar te vervlechten. Zo krijgt u een
aantrekkelijk stationsgebied als knooppunt in uw stad, of als verbinder in uw dorp. Is het station in uw gemeente klaar voor de toekomst?

Elk station(sgebied) is uniek
Het gebied moet efficiënt zijn: u wilt er goed kunnen overstappen tussen verschillende modaliteiten. Van fiets naar trein, van tram naar taxi. Maar u wilt ook dat het gezellig, sfeervol en uitnodigend is. Een stationsgebied moet natuurlijk passen in de omgeving. Zo heeft een stad andere wensen dan een dorp. Denk aan woningen en kantoren in de stationsomgeving, of zelfs boven het spoor. Kijk bijvoorbeeld eens naar OV Terminal Breda. In een landelijk gebied wilt u misschien wel het station ingebed hebben in haar omgeving. Zo is station Nunspeet een Veluwse entree: direct herkenbaar voor toeristen op weg naar de Veluwe.

Ook voor de langere termijn
Het stationsgebied vormt de sleutel voor de verduurzaming van uw stad of dorp. Met energieneutrale gebouwen van duurzame materialen wordt het gebied een voorbeeld in de energietransitie. Door ruimte te bieden aan voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer blijft het gebied goed bereikbaar. Daarmee kan ook de openbare ruimte beter benut worden, door bijvoorbeeld rekening te houden met het extreme weer dat bij klimaatverandering hoort. Wat u nu maakt, doet u voor de langere termijn. Daarom geven we stations de aandacht die ze verdienen.

Wij vertellen er graag meer over (PDF):
Propositie Station en gebiedsontwikkeling

Royal HaskoningDHV is partner van het Nationaal Stationscongres 2023

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Nieuwe regels omtrent geluid binnen de Omgevingswet

De regels omtrent het beheersen van geluid zijn veranderd onder de nieuwe Omgevingswet. Het doel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *