Hoe kan jij voorspellend rekenen in een turbulente vastgoedmarkt?

Het is als investeerder in vastgoed steeds moeilijker om voorspellend te rekenen. Ontwikkelingen als bovengemiddelde inflatie en politieke besluiten maken het lastig om 20 tot 30 jaar vooruit te denken, wat vaak gedaan wordt voor vastgoedinvesteringen. Jan van den Hogen, Global Strategic Relationship Manager bij Deka Immobilien Investment GmbH, stelt dat er twee methodes zijn om toch in staat te zijn om voorspellend te rekenen; automatiseren en opleiden.

Waarom is voorspellend rekenen steeds lastiger?

De vastgoedmarkt was jarenlang prima te voorspellen dankzij een stabiele trend tussen opbrengsten en kosten. Deze trend is echter flink verstoord door Corona en de oorlog in Rusland en Oekraïne, waardoor een bovengemiddelde inflatie is ontstaan. Je wordt op dit moment iedere maand 10% armer door een stijging van kosten, terwijl opbrengsten gelijk blijven. Hetzelfde geldt voor bouwkosten, deze stijgen ook onevenredig hard en dit effect is ook nog een versterkt door materiaalschaarste. De kostendynamiek is dus anders dan een jaar geleden en de vastgoedsector is hier nog niet klaar voor. Loonkosten, subsidies, belastingen en toeslagen zijn niet meer accuraat te berekenen, waardoor investeren in vastgoed lastig is. Een aannemer garandeert bijvoorbeeld maar één dag de prijzen, de volgende dag zijn de prijzen weer compleet anders en begint de onderhandeling opnieuw. De vastgoedmarkt heeft zulke inflatie nog nooit meegemaakt. Vroeger kon je bij vastgoedrekenen en assetmanagement met 80% zekerheid zeggen wat het rendement zou doen, maar dat kan niet meer. Je moet nu complexe risicomitigatie inbouwen, maar dan blijft het alsnog haast onmogelijk om investeringen met een looptijd van 10 tot 30 jaar te doen.

De twee methoden om vastgoedrekenen toch mogelijk te maken

Jan van den Hogen stelt dat er twee manieren zijn om voorspellend rekenen toch mogelijk te maken in de snel veranderende vastgoedmarkt:

  • Scholing, als je geen basis hebt van elementaire rekenkundige vraagstukken in vastgoed, lukt het nooit om in deze markt een berekening of voorspelling te maken. Heb je deze kennis wel, dan kun je er nog worst/best-case scenario-analyses op loslaten.
  • Automatiseren, de benodigde data om voorspellingen te doen is steeds complexer. Jij moet weten waar de data vandaan komt, hoe je dit analyseert en hoe je dit interpreteert. Een preventieve analyse in namelijk onmogelijk zonder digitalisering.

Waarom zijn scholing en automatisering de oplossingen?

De modellen die zijn gemaakt om voorspellend te rekenen zijn holistisch, waardoor er ook in de huidige markt veel mee kan. Je moet dan wel kunnen rekenen en statistisch bewustzijn hebben om de trends te incorporeren in besluitvorming. Jan van den Hogen is wereldwijd verantwoordelijk voor de industriële en logistieke portefeuille van Deka Immobilien Investment GmbH. Zij investeren in de competenties en opleiding van hun medewerkers, waardoor zij in staat zijn om complexe modellen te bouwen. Het is het bewijs dat scholing en automatisering werkt, aangezien de rendementen bij deze werkgever nog steeds goed zijn. Deka Immobilien Investment GmbH is niet voor niets een van de meest solide investeerders ter wereld.

Hoe stellen deze twee methoden jou in staat om voorspellend te rekenen?

De juiste scholing en automatisering maken het makkelijker om analyses en voorspellingen te doen in de sterk veranderende vastgoedmarkt. Het blijft echter lastig om ver vooruit te kijken, terwijl investeerders als gemeentes, woningcorporaties en verzekeringsmaatschappijen daar wel om vragen. Zij willen vaak dat je 10, 20 of zelfs 30 jaar vooruitkijkt. De turbulente ontwikkelingen als inflatie, rentekosten en bouwkosten zijn lastig te grijpen. Je moet dan ook afstappen van een langetermijnplanning en juist op de korte termijn denken en constant bijsturen. De vastgoedmarkt ontwikkelt zich steeds sneller, dus je moet actiever bijsturen om voorspellend rekenen mogelijk te maken.

Vergroot jouw competentieniveau

Wil jij een solide basiskennis over de vastgoedmarkt, zodat je de veranderende markt kent en dit kan omzetten naar getallen? Schrijf je dan in voor de opleiding Vastgoedrekenen van SBO. Je bent zonder deze basiskennis hopeloos verloren, aldus Jan van den Hogen. Wil jij jezelf juist ontwikkelen als data-analist, zodat je weet hoe je data analyseert en interpreteert om automatisering mogelijk te maken? Kies dan voor de opleiding Asset Manager Vastgoed. Beide opleidingen brengen jou in een korte tijd tot het hoogst mogelijke kennisniveau. Wil jij het kennisniveau van jouw organisatie vergroten om samen tot solide analyses en voorspellingen te komen? Neem dan contact op voor een Incompany-traject.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Nieuwe regels omtrent geluid binnen de Omgevingswet

De regels omtrent het beheersen van geluid zijn veranderd onder de nieuwe Omgevingswet. Het doel …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *