Trends en ontwikkelingen in het omgevingsmanagement

Strategisch omgevingsmanagement is een belangrijke rol binnen ieder bouwproject. Je bent als omgevingsmanager een spin in het web tussen diverse belanghebbenden, om voor iedereen een positieve en ondersteunende projectomgeving te realiseren. Franke Smidstra, omgevingsmanager bij Dura Vermeer en gemeente Amsterdam, vertelt meer over een recente trend binnen dit vak.

Belang van een omgevingsmanager

Een omgevingsmanager speelt een cruciale rol in projectmanagement door zich te richten op de externe omgeving van ieder project. Ze beheren relaties, communiceren met belanghebbenden en zorgen voor een positieve projectomgeving. Het belang hiervan zit in drie dingen:

  • Het vermogen om risico’s te verminderen;
  • Mogelijke conflicten beheren;
  • Acceptatie van het project in de omgeving te vergroten.

Het gebruik van digitale registratiesystemen

Als omgevingsmanager werk je dus in een dynamische omgeving. Als je te maken krijgt met betrokken stakeholders en de bijbehorende belangen, liggen vertraging en kostenverhogingen op de loer. Het is hierbij cruciaal om vroegtijdig belangen, meningen en creativiteit op tafel te krijgen. Een recente trend om klanteisen beter vast te leggen, is de introductie van digitale registratiesystemen. Hiermee ben je in staat om contracteisen uit gesprekken systematisch vast te leggen.

Voordelen van deze systemen

Franke stelt dat de introductie van deze digitale registratiesystemen overzicht geeft over de gemaakte afspraken. Hiermee maak je de belangen van diverse stakeholders inzichtelijk en kan je beter de dialoog met hen aangaan. De belangen zijn namelijk beter in kaart te brengen, waardoor je deze nog beter kunt verenigen.

Ga voorbereid aan de slag met strategisch omgevingsmanagement

Wil jij goed op de hoogte zijn van de veranderingen in het dynamische omgevingsmanagement? Meld je dan aan voor de opleiding Omgevingsmanager in de Bouw & Infra van SBO. Je krijgt dan inzicht in de relevante wettelijke kaders, je leert jouw stijl van omgevingsmanagement beter kennen én je krijgt inzicht in de manieren om met jouw omgeving in contact te komen. De opleiding is ook op maat als Incompany-traject te volgen.              

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Vraag en antwoord tijdens webinar Bouwen onder de Omgevingswet

1. Er zijn uitzonderingen op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, deze zijn terug te …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *