Wat is het effect van de mobiliteitstransitie op een groot ov-knooppunt?

De mobiliteitstransitie is een belangrijk onderdeel van gebiedsontwikkeling. De inwonersaantallen in steden groeien en deze mensen willen stuk voor stuk goed bereikbaar zijn. Robbert de Mug, spreker tijdens het Mobility Congres 2023 en programmamanager ov-knoop Eindhoven CS, vertelt meer over hoe het knooppunt Eindhoven zich voorbereidt op groei. Hierbij staan integraliteit, complexiteit en kwaliteit centraal.

De mobiliteitstransitie in Eindhoven

De stad Eindhoven groeit snel, zowel qua inwoners als bezoekers. Het is belangrijk dat de infrastructuur in de stad zich meeontwikkeld. De groei wordt in eerste opgevangen door investeringen in een betere ov- en fietsinfrastructuur. De toenemende druk op deze infrastructuur komt samen op het grootste ov-knooppunt van Zuid-Nederland: Eindhoven Centraal. Mensen willen namelijk in de stad wonen en werken, in de buurt van goed ov.

Ontwikkelingen in de stad

Robbert: “we ontwikkelen op Eindhoven Centraal daarom niet alleen een ondergrondse ‘multimodale knoop’ die samenwerkt met het trainstation. We investeren tevens in gebiedsontwikkeling rondom het knooppunt van zo’n 10.000 woningen”. Deze ontwikkeling leidt tot nieuwe vragen waarbij integraliteit, complexiteit en kwaliteit samen moet leiden tot de gewenste impuls voor ov en stedelijk wonen. De gebiedsontwikkeling is dus een belangrijk en complex project omtrent de mobiliteitstransitie.

Mobiliteit is belangrijk voor jongere generaties

Eindhoven wil als stad interessant blijven voor bestaande én nieuwe Eindhovenaren. De ontwikkeling van Brainport Eindhoven heeft de aantrekkingskracht van de stad voor jongere generaties nieuw leven ingeblazen. Brainport Eindhoven heeft dan ook belang bij de gebiedsontwikkeling rondom Eindhoven Centraal. Deze is namelijk gericht op de leefstijlen van jongere generaties die in de stad willen wonen, leven en werken.

Neem infrastructuur mee bij gebiedsontwikkeling

Wil jij inspiratie opdoen voor gebiedsontwikkeling in jouw eigen regio? Bezoek dan het Mobility congres 2023 van SBO! Diverse inspirerende sprekers vertellen hier over de mobiliteitstransitie aan de hand van hun eigen praktijkvoorbeelden. Je ontmoet daarnaast verschillende stakeholders uit de mobiliteitssector waarmee je kennis en ervaringen uitwisselt. Wil je meer weten over het programma? Download dan de brochure.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Meer toezicht in de bouw via de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

Om de kwaliteit van het bouwen te verbeteren en de rechtspositie van de opdrachtgever te …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *