Arbo in Bedrijf 2022-2023

Het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft, neemt toe. Zo’n inventarisatie is verplicht voor iedere werkgever met personeel in dienst. In een RI&E leggen werkgevers vast met welke arbeidsrisico’s hun werknemers te maken kunnen krijgen. En welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te voorkomen of te verminderen. Het is belangrijk om dit in kaart te brengen, zodat de werkgever maatregelen neemt en werknemers gezond en veilig kunnen werken. Maar niet alle RI&E’s worden goed uitgevoerd; een derde scoort onvoldoende op kwaliteit.

De monitor Arbo in bedrijf geeft een uniek inzicht in de naleving van de regels voor arbeidsomstandigheden. In 2 jaar tijd bezochten arbeidsinspecteurs zo’n 1.700 bedrijven om het arbobeleid en de arbeidsomstandigheden tijdens bedrijfsbezoeken onder de loep te nemen.

Het gaat hierbij om een representatieve steekproef, niet risico-gericht. Daardoor is het mogelijk om de resultaten van deze bezoeken vervolgens via een statistische weging te vertalen naar de soorten werkgevers (circa 350.000) en werknemers (circa 8,5 miljoen) in Nederland. De monitor geeft hiermee een objectief beeld over de naleving op arbeidsomstandigheden.

Positief is dat in vergelijking met de vorige monitor het percentage werkgevers met een RI&E is gestegen naar 64 procent, in vergelijking met circa 50 procent voorheen. Ook positief is dat 88 procent van de werknemers werkt bij een bedrijf dat een RI&E heeft.

Maar de kwaliteit van RI&E’s laat te wensen over; bij een derde is deze onder de maat. De Inspectie ziet een verband tussen het ontbreken van een RI&E en een gebrek aan kennis van wet- en regelgeving. Ook is het zorgelijk dat werkgevers minder voorlichting geven en minder toezien op de naleving van instructies en voorschriften, zoals het correct toepassen van maatregelen.

Bedrijven met een kwalitatief goede RI&E doen het beter op het gebied van gezond en veilig werken in de praktijk ten opzichte van bedrijven die geen of een kwalitatief onvoldoende RI&E hebben.

Download Monitor Arbo in Bedrijf 2022-2023

Meer weten over veilig werken?

Je krijgt met de opleiding QHSE-Manager handvatten om medewerkers veilig en gezond te laten werken.
Na afloop ben je in staat om:

  • Succesvol QHSE beleid op te stellen, te bewaken en uit te voeren toegespitst op je eigen organisatie
  • Het management te overtuigen van goed QHSE beleid
  • Medewerkers te motiveren om veilig en verantwoord te werken

Inclusief 3 SKO-VK | AH | A&O opleidingspunten.

4 dagen – start 16 januari – meer informatie >> 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Kernboodschappen publicatie WODC-onderzoek ‘Radicale reclame op sociale media’

Het onderzoeksrapport ‘Radicale reclame op sociale media’ geeft inzicht in online rekrutering door en voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *