Bewaking schrikt terroristen niet af en stelt burgers niet gerust

Extra bewaking op drukke plekken als stations en luchthavens om terroristische acties de kop in te drukken, levert niets op. Bij bewaking van dit soort objecten zullen terroristen hun acties verleggen. “Dan slaan ze niet toe op Zaventem of Schiphol, maar in de Starbucks ernaast. Uiteindelijk kom je uit bij de kleinste kroeg. Die wedloop kun je niet winnen.”

Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, directeur van Crisislab, spreker op het congres Radicalisering & Terrorisme en voormalig hoogleraar Crisisbeheersing aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Preventie

De overheid kan het geld beter besteden aan “zachte preventie”, zegt Ira Helsloot. Hij vindt het effectiever om jongeren die dreigen te radicaliseren aan het werk te krijgen, zodat ze in de samenleving worden opgenomen. “Dat doen we hier al redelijk goed en beter dan in België.” Verder pleit Ira Helsloot voor opsporing vooraf. “Niet door iedereen die van radicalisering wordt verdacht in de gaten te houden, want dat houd je niet vol. Maar door inzet van wijkagenten en andere voelhorens in de samenleving.”

Radicale maatregelen

Ira Helsloot vindt dat politici niet in de verleiding moeten komen om radicale maatregelen te nemen als het een keer misgaat, zoals met Ibrahim el-Bakraoui, die ongestoord van Schiphol kon doorreizen naar België. Toch kunnen politici gemakkelijk in de verleiding komen om met grote acties de bevolking gerust te stellen, zegt Ira Helsloot. “Maar de burgers zitten daar helemaal niet op te wachten.” Ira Helsloot adviseert de politiek om “eerlijk te zijn naar de burgers”. Die begrijpen volgens hem heel goed dat je een open samenleving niet kunt beschermen met objectbeveiliging. Uit onderzoek blijkt volgens Ira Helsloot dat de samenleving “realistisch” is en dat mensen zich bij grote zichtbare bewaking niet veiliger voelen. “Soms moeten politici de moed hebben om iets niet te doen.”

Meer weten?

Op het congres Radicalisering en terrorisme leert u hoe u misstanden veroorzaakt door (ideologische) radicaliserende groeperingen voorkomt.

Op de cursus Bestuurlijke aanpak van radicalisering en terrorisme leert u hoe u komt tot een integrale aanpak van (ideologische) radicaliserende groeperingen.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

🎧 Podcast: Van de straat naar online – #politie_frans op TikTok

Beluister de podcast met Frans Luijten, social media regisseur bij de politie. Hij deelt hierin zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *