Goede resultaten maatschappelijk verantwoord innen

De kabinetsmaatregelen om te zorgen voor een zorgvuldige en maatschappelijk verantwoorde manier om schulden van mensen te innen, begint zijn vruchten af te werpen. Zo is er bij het innen van schulden een forse stijging van het aantal mensen dat een betalingsregeling treft. Verder  is er een afname van de inzet van gerechtsdeurwaarders. Daarnaast heeft het CJIB stappen gezet om eerder  signalen van schuldenstapeling bij mensen te herkennen.

Frank van Summeren, adviseur veiligheid bij RONT Management Consultants en hoofddocent op de opleiding coördinator armoedebestrijding.

Menselijke maat

Minister Dekker: “Wie zich niet aan de verkeersregels houdt, vormt een gevaar en riskeert een boete. En die boetes moeten uiteraard worden betaald. Maar ik wil niet dat mensen met geldzorgen onnodig de dupe worden van de incassopraktijken van de overheid. Wie wel wil betalen, maar even niet kan, heeft nu de mogelijkheid een betalingsregeling af te sluiten. Het CJIB hanteert daarmee de menselijk maat en is zo de juiste weg ingeslagen.”

Positieve cijfers betalingsregelingen

De wettelijke mogelijkheid voor betalingsregelingen voor verkeersboetes bestaat vanaf 2018. Op dat moment waren er 165 duizend betalingsregelingen. In 2018 steeg dat aantal naar 196 duizend. De ondergrens voor het betalen in termijnen voor geldboetes is dit jaar verder verruimd van 225 euro naar 75 euro. De verwachting is dat in 2019 het aantal betalingsregelingen ten opzichte van 2017 fors zal toenemen; met circa 40%.

Afname inzet gerechtsdeurwaarders

De toename van het aantal getroffen betalingsregelingen is positief. Tegelijkertijd is het aantal verkeersboetes dat het CJIB aan de gerechtsdeurwaarder aanbiedt om te incasseren fors afgenomen, terwijl het aantal opgelegde verkeersboetes meer is dan in 2015. In de jaren 2014 tot 2018 is er een afname van circa 37% (van ruim 258.000 naar ruim 162.000). Voor de persoon met schulden betekent dit dat zijn verkeersboete niet verder wordt verhoogd met de kosten die zijn verbonden aan de inzet van een gerechtsdeurwaarder.

Meer weten?

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

€ 280 miljoen extra voor politie en veiligheid

Onze veiligheid, vrijheden en democratische rechtsstaat staan onder druk. Het kabinet investeert daarom vanaf 2025 …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *