Proactief beveiligen: ingrijpen vóórdat er iets gebeurt

Bron: Nieuwsplatform Securitas

Mark van den Wijngaard, key account manager hoog risico bij Securitas en docent op de opleiding Veiligheidscoördinator in het onderwijs.

Dé herdefinitie van beveiliging; dat is waar de nieuwe beveiligingsstrategie 4D Beveiligen voor staat. Met de vier pijlers Proactief, Gastvrij, Effectief en Flexibel beveiligen, biedt Securitas het hoofd aan beveiligingsvragen van nu.

‘Beveiligers zijn reactief, totdat je ze proactief inzet.’ Deze prikkelende stelling speelt in op een veel gehoorde klacht. Het is echter de vraag of je beveiligers een gebrek aan proactiviteit kunt aanrekenen. ‘Wij vinden van niet. Het systeem van beveiligen in Nederland is dusdanig ingericht dat beveiligers vrijwel automatisch in een reactieve rol worden gemanoeuvreerd. Hun werkwijze heeft alles te maken met het klassieke risico denken, de manier waarop ze worden opgeleid en de aansturingsmodellen die worden gehanteerd. De markt sust zichzelf in slaap met de gedachte dat het op papier allemaal is geregeld. Dat dát echter in de praktijk niet werkt, daar komen we achter als het fout gaat.’

Signaleren

Proactief beveiligen betekent letterlijk: iets doen vóórdat er iets gebeurt. ‘In de huidige praktijk hebben beveiligers daar vaak geen tijd voor. Ze zijn veel tijd kwijt aan zaken zoals het verwerken van de post, het inschrijven van mensen en bijhouden van pasjes. De veiligheidstaak is vertroebeld. Dat is historisch zo gegroeid.’

Securitas vindt het belangrijk dat er op een nieuwe manier naar beveiliging wordt gekeken. ‘De beveiliger moet terug naar zijn kerntaak: vroegtijdig gevaar signaleren, acteren en waar nodig alarmeren. Dit betekent ook dat de beveiliger binnen een andere context van normen acteert en verantwoordelijkheid neemt. Deze benadering wijkt af van het inmiddels klassieke veiligheidsdenken waarin vooral in risico’s wordt gedacht die in statische maatregelen en protocollen worden gevangen.

Juiste setting

Zeker 75 tot 80 procent van de beveiligers in staat om proactief te werken. Mits ze in de juiste setting werken en anders worden aangestuurd. Het gestructureerd inrichten van informatiestructuren binnen organisaties speelt daarbij een essentiële rol. ‘Om proactief beveiligen tot een succes te maken, is waakzaamheid aan de ‘achterkant’ minstens zo belangrijk. Als er niets met de rapportages van beveiligers wordt gedaan, als er geen feedback wordt gegeven en er geen analyse plaatsvindt in combinatie met andere informatiebronnen, dan haken mensen af. Een beveiliger redeneert dan: ‘Ik heb het al 100 keer gerapporteerd, er gebeurt toch niets mee.’ Onderdeel van de proactieve beveiligingsstrategie is daarom ook de organisatie erbij te betrekken en mensen gericht verantwoordelijk maken voor safety- en securitytaken.

Dreigingsbeeld

‘Proactief werken past in deze tijd. We hebben te maken met nieuwe dreigingen. Met een verhoogde terreurdreiging, maar ook met een fenomeen als social engineering waarbij kwaadwillenden op slinkse manieren organisaties proberen binnen te dringen. Met een proactieve werkwijze, ben je deze mensen voor.’

Meer weten?
Op de opleiding Veiligheidscoördinator in het onderwijs leert u hoe u onveilige situaties in uw onderwijsinstelling voorkomt of beperkt.

Bron: Securitas

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

3 Reacties

  1. Helemaal mee eens. In de cybernetica heet dat feedforward gericht denken en handelen, (vanuit de re-hersenhelft) als aanvulling op het feedbackgerichte denken en handelen (vanuit de li hersenhelft).
    Staat beschreven in: Het handboek strategisch coachen.

  2. Ik vind dat proactief werken een must is voor een beveiliger. Hij moet altijd alert zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *