Op 5 januari was het 10 jaar geleden dat de brand bij Chemie Pack in Moerdijk plaatsvond. Iedereen kan zich de beelden van de allesverwoestende brand nog wel herinneren, maar hoe is het 10 jaar later met het terrein?
Van een kleine brand naar een rampzalig scenario
Het begon op 5 januari 2011 met een klein brandje op het terrein. Een medewerker probeert een bevroren pomp te ontdooien met een gasbrander en dit mondt uit tot de allesvernietigende brand. Chemie Pack is een Brzo bedrijf en moet dan ook voldoen aan strenge veiligheidseisen. Uit een rapport blijkt dat zij deze eisen niet zo nauw hebben genomen en dat er een slechte veiligheidscultuur heerst binnen het bedrijf. Daarnaast waren er op het terrein veel meer chemicalien aanwezig dan toegestaan was.
In de avond meldt de burgemeester van Moerdijk dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid en dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De hulpdiensten hebben laat in de avond het sein brandmeester gegeven, maar zijn wel nog de gehele week bezig geweest met het nablussen.
De weken na de brand worden jaren
Ruim 500 omwonenden meldden zich in de week na de brand met gezondheidsklachten.
In de weken na de brand is het bluswater opgeruimd. Om te voorkomen dat verontreinigd bluswater in sloten terecht komt, zijn de sloten met zand afgedamd. Daarnaast is het verontreinigde bluswater overgepompt naar 11 binnenvaartschepen en 2 silo’s zodat het in een later stadium gereinigd kan worden.
Er zijn tijdens de brand honderden verschillende chemicaliën de grond in gelekt waardoor de grond in de omgeving zwaar vervuild is geraakt. Zelfs 10 jaar na de ramp is het terrein nog een kale vlakte omdat ze nog bezig zijn met het reinigen van de grond. ‘In 2023 moet de grond helemaal schoon zijn en daarna wordt de bodemkwaliteit 5 jaar lang in de gaten gehouden, voordat er weer gebouwd mag worden.’ Verteld een woordvoerder van de provincie Noord Brabant aan de NOS.
Meer weten?
Tijdens de opleiding QHSE manager leer je de vertaling te maken op welke wijze je jouw rol het meest effectief inzet. Hierdoor worden wettelijk gestelde eisen en de strategie van jouw organisatie op het gebied van QHSE beleid nageleefd. Je krijgt meer inzicht in QHSE zodat je jouw rol nog effectiever kunt inzetten en het draagvlak vergroot in alle lagen van de organisatie.
Tijdens de opleiding Safety Manager leer je veiligheidsrisico’s te signaleren, inventariseren en evalueren. Je leert hoe je voldoet aan arbowetgeving en een veilige en gezonde werkomgeving voor jouw werknemers creëert.
Tijdens de cursus Brandveiligheid van Gebouwen leer je de juiste maatregelen te treffen, te voldoen aan de wet- en regelgeving, de kans op brandgevaarlijke situaties te verkleinen en mogelijke aansprakelijkheidsclaims te voorkomen.
In de opleiding Veiligheid van gebouwen leer je waaraan jouw gebouwen moeten voldoen om de juiste kwaliteit en veiligheid te garanderen voor de gebouwgebruikers.