Hoe brandveilig is jouw (monumentale) gebouw?

Brandveiligheid van een monument lijkt op het eerste gezicht niet anders dan brandveiligheid van een ander soort gebouw, maar monumenten hebben vaak een onschatbare cultuurhistorische waarde. Niemand is blij met een brand in zijn of haar pand want dit kan slachtoffers, schade en imagoverlies opleveren, maar de brand van afgelopen week in de Notre Dame heeft wel laten zien wat de maatschappelijke impact is van een dergelijke crisis.

Waarschijnlijk dacht je bij het zien van de verwoestende brand ook aan de laatste keer dat je in de Notre Dame was, of was jouw reactie; ‘was ik vorige zomer toch maar geweest…’ Want ondanks dat er al meer dan 700 miljoen euro is opgehaald voor het herstellen van de brand, sommige kostbaarheden zijn voor altijd verloren gegaan. Daarnaast zal het gebouw zeker in zijn oude glorie hersteld worden maar ook dat zal nog jaren duren.

Zoals aan de brand bij de Notre Dame te zien, zit een ongeluk in een klein hoekje. Het onderzoek is nog in volle gang maar naar alle waarschijnlijkheid is de brand per ongeluk ontstaan. Doordat het een erg oud gebouw is en bijvoorbeeld niet uit compartimenten bestaat, kon de brand zich zeer snel verspreiden. Sommige kostbaarheden zijn gespaard gebleven (met gevaar voor eigen leven door brandweerlieden en priesters) maar denk ook aan de waterschade die de kostbaarheden hebben geleden. De torens staan nog overeind, maar er is mogelijk instortingsgevaar. Kortom: nadat de brand geblust is, komen alle bijkomende aspecten nog.

Dit wil jij toch ook voor jouw gebouw voorkomen?

In de opleiding Brandveiligheid van gebouwen leer je brandgevaarlijke situaties in jouw gebouw te voorkomen. Met de juiste maatregelen voldoe je aan de wet- en regelgeving, verklein je de kans op brandgevaarlijke situaties en voorkom je aansprakelijkheidsclaims.

In de opleiding Veiligheid van gebouwen leer je jouw gebouw niet alleen te beschermen tegen brandveiligheidsrisico’s maar ook risico’s zoals asbest, legionella en constructiegevaar te minimaliseren zodat jouw gebouw en haar kostbaarheden beschermd blijven.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Dreigingen tegen Nederland urgenter in een wereld van grote onveiligheid

Voor de veiligheid van Nederland heeft de AIVD in 2023 niet alleen veel maar vaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *