Prinsjesdag 2018: Bedrijfsveiligheid hoog op de prioriteitenlijst!

18 september jl. was het weer zover…de derde dinsdag van september. Prinsjesdag 2018 had een positieve lading; Het gaat beter met Nederland en dat moeten we allemaal in onze portemonnee gaan voelen. Op het gebied van veiligheid staat het verbeteren van bedrijfsveiligheid en werkgeverschap hoog op de prioriteitenlijst.

Verbeteren bedrijfsveiligheid en werkgeverschap

Het ministerie van Defensie investeert in het defensiepersoneel en het herstellen van vertrouwen in Defensie. Defensie wil een aantrekkelijke en betrouwbare werkgever zijn en start hiervoor 4 programma’s (onder meer personeelszorg en behoud en werving).

Ook investeert het ministerie in een veilige organisatie en werkomgeving. Daarvoor is in deze kabinetsperiode € 75 miljoen beschikbaar. Er is een Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) opgericht om toezicht te houden op de sociale en fysieke veiligheid bij Defensie.

Maar wat kunt u doen?

Het is goed dat het kabinet zoveel aandacht besteed aan het verbeteren van sociale en fysieke veiligheid bij defensie, maar dit zou uiteraard in iedere organisatie hoog op de prioriteitenlijst moeten staan. Jaarlijks vinden er in Nederland namelijk ruim 320.000 ongevallen plaats op het werk, met soms zelfs dodelijke slachtoffers. Om te zorgen dat ongevallen in uw organisatie uitblijven, zijn maatregelen nodig. Daarvoor moet u dan wel eerst de risico’s kennen en weten hoe u deze risico’s kunt voorkomen of beperken.

Om de sociale en fysieke veiligheid in uw organisatie te verbeteren, kunt u zich richten op de volgende aspecten:

  • Minimaliseer veiligheidsrisico’s
  • Reduceer het aantal ongevallen op de werkvloer
  • Dring het ziekteverzuim terug
  • Voorkom aansprakelijkheidsclaims, boetes en imagoschade
  • Verhoog de tevredenheid, betrokkenheid en productiviteit van uw medewerkers

Met de juiste veiligheidsmaatregelen voorkomt u namelijk ernstige ongevallen en bespaart u bovendien ook nog veel geld.

In de opleiding Safety Manager legt u moeiteloos de verbanden tussen strategische veiligheidsprocessen, krijgt u inzicht in organisatie en veiligheidscultuur en leert u dit te operationaliseren door praktijkoefeningen.

In de opleiding QHSE Manager leert u hoe u een gezonde en veilige werkplek creëert.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Rapportage Integrale Aanpak Terrorisme 2024 verstuurd

De rapportage integrale aanpak terrorisme is naar de Tweede Kamer verstuurd. Hierin staat de beleidsmatige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *