Waarom maken we ons zo druk om brandveiligheid?

Tijdens de eerste opleidingsdag van de cursus ‘Brandveiligheid van Gebouwen’ wordt de volgende vraag als eerste gesteld aan de deelnemers: Wanneer heeft u in uw werk of privé situatie te maken gehad met een brand? Van de 10 deelnemers zijn er 2 personen die daadwerkelijk ooit een brand hebben meegemaakt.

Is brandveiligheid voor uw gebouw dan wel zo belangrijk?

Toch liegen de cijfers er niet om; 1 op de 40 bedrijven heeft te maken gehad met een brand. Beveiliging tegen brand is voor bedrijven een zeer belangrijk onderwerp vanwege de volgende 2 aspecten;

  1. Slachtoffers: statistisch gezien zijn er 2 keer zoveel doden door een brand dan door een bedrijfsongeval. Als werkgever heeft u een zorgplicht naar uw medewerkers om hun veiligheid te borgen.
  2. Gevolgschade: 30% van de bedrijven die te maken heeft gehad met een brand is binnen 3 jaar failliet. Wanneer uw pand volledig verwoest is, kunt u uw bedrijfsvoering niet zomaar opnieuw opstarten en zullen uw klanten naar de concurrent gaan. Wanneer uw pand wel brandveilig is, kan veel schade beperkt worden zodat u zo snel mogelijk weer met de normale business van start kunt gaan.

Treffen van maatregelen

Brandveiligheid is dus de mate waarin het gevaar voor het ontstaan, het groeien en de schadelijke gevolgen van een brand worden voorkomen, danwel beperkt.  Dit gebeurt door het treffen van;

  • Organisatorische maatregelen
  • Bouwkundige maatregelen
  • Installatie technische maatregelen

Gerrit Hagen is hoofddocent op de cursus ‘Brandveiligheid van Gebouwen’. Gerrit neemt u mee in het treffen van bovengenoemde maatregelen en leert u aan welke wetten, regels en voorschriften uw bouwwerk moet voldoen op het terrein van brandveiligheid.

In de opleiding ‘Veiligheid van Gebouwen’ leert u op het gebied van brandveiligheid op de juiste manier te handelen zonder zelf expert te zijn. Daarnaast komen andere gebouwgebonden risico’s aan bod zoals; asbest, constructierisico’s en legionella. U leert op een praktische wijze om de veiligheid van uw gebouw in kaart te brengen en de risico’s te beheersen.

In de opleiding ‘Fire Safety Manager’ leert u bouwkundige, technische en organisatorische maatregelen nemen om brand te voorkomen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

🎧 Podcast: De jonge aanwas op het mbo, een kans of bedreiging?

Beluister de podcast met Jochem Zwerus, Projectleider preventie op ondermijning in het mbo en projectleider …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *