Ben jij een authentiek leider?

Het zeven schillenmodel“Authentiek leiderschap – ontdek en leef je missie” is een prachtig boek van Bas W. Blekkingh dat elke manager en directeur in het onderwijs zou moeten lezen. Bas Blekkingh, zelf docent Authentiek leiderschap op Nyenrode, beschrijft in het boek het zeven schillenmodel, dat hij zelf heeft ontwikkeld. Het is een praktisch hanteerbaar model om te ontdekken hoe je meer kunt werken vanuit echtheid.

Elke leider/manager, hoe succesvol ook, komt op een punt dat er iets begint te knagen. Het succes groeit en bloeit misschien nog wel, maar de tevredenheid – of het geluk, neemt af. Je bent zoekend naar de manier waarop je een inspirerende bijdrage kunt leveren aan je organisatie.

Blekkingh stelt dat leiderschap verder gaat dan management, leiding geven aan anderen. Het gaat om drijfveren, je missie, met als doel anderen te inspireren en te leiden. Daarvoor is het nodig om antwoord te geven op fundamentele vragen: wie ben ik echt? Waarom ben ik hier? Waar sta ik voor in het leven?

Als je de antwoorden op deze vragen kunt formuleren, raak je dichter bij je kern en kun je meer van binnenuit handelen. Je missie gaat je gedrag sturen. Je gaat werken vanuit echtheid.

Het zeven schillenmodel

Om je zoektocht naar je missie concreet te kunnen maken ontwikkelde Bas Blekkingh het zeven schillenmodel. Het model helpt je om antwoorden te vinden op de fundamentele vragen. Met elke schil wordt je missie duidelijker.

De zeven schillen:

  1. De omgevingsschil
  2. De gedragsschil
  3. De vaardighedenschil
  4. De normenschil
  5. De egoschil
  6. De waardenschil
  7. De authenticiteitsschil

Het boek over het zeven schillenmodel is een belangrijk uitgangspunt in de module ‘Authentiek Leiderschap’ van de Verkorte Opleiding Educational Leadership van SBO/C-Lion (Centrum voor Leiderschap en Innovatie in het Onderwijs). Lees hier meer over deze opleiding.

Bron: Authentiek leiderschap – Ontdek en leef je missie van Bas W. Blekkingh.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *