Hoe creëer je een rijke speelleeromgeving die de basis legt voor formeel leren?

Kleuters komen in een rijke speelleeromgeving in aanraking met allerlei begrippen en vaardigheden. Hierdoor is er al een basis wanneer deze begrippen voorbijkomen tijdens formeel leren”, aldus Mike Nijskens, zelfstandig onderwijsadviseur. Hoe creëer je een rijke speelleeromgeving gericht op jouw specifieke doelen en hoe stimuleer je kleuters vervolgens om te spelen?

Het belang van een rijke speelleeromgeving

Mike: “het is in de breinontwikkeling van het jonge kind ontzettend belangrijk dat kinderen ervaringen opdoen en patronen herkennen. Je doet dit door te spelen en te handelen, omdat hiermee de juiste verbindingen in de hersenen tot stand komen. Deze verbindingen maken later het formeel en abstract denken mogelijk”. Het is belangrijk om niet te snel over te stappen op formeel leren als de verbindingen niet gelegd zijn. “Het is bewezen dat formeel leren minder effectief is voor kleuters zonder een basis van ervaringen en patronen. Spelen laat hen in aanraking komen met allerlei begrippen, zoals lengtematen en taal, maar ook sociaal emotionele vaardigheden”, zegt Mike.

De voorwaarden van een verantwoorde speelleeromgeving

Een rijke speelleeromgeving is een uitdagende omgeving waar is nagedacht over de spelhandelingen, het spelniveau en het focusaanbod. Als jij focust op inhoudsmaten, geef je bijvoorbeeld maatbekers en maatschepjes een prominente plek in de speelhoek. Je kunt de speelhoek vol zetten met attributen en afwachten wat de kinderen ermee doen, of je kunt bewust attributen neerleggen om extra aandacht te besteden aan jouw doelen voor de komende periode. Kinderen komen dan spelenderwijs in aanraking met jouw focusaanbod, zoals inhoudsmaten. Als de leraar vervolgens formeel aanbiedt wat liters zijn, is de basis al gelegd in het informele leren”, aldus Mike.

Hoe stimuleer je kleuters om te spelen?

Enkel attributen toevoegen aan een speelhoek is niet voldoende. Je moet kleuters ook stimuleren om ermee aan de slag te gaan. Mike gebruikt hiervoor drie V’s:

  • Verkennen: ontdek wat de kinderen doen. Zijn ze betrokken? Wat is het spelniveau? Spelen ze met andere kinderen en met de attributen die je hebt neergelegd?
  • Verbinding: neem hetzelfde spelniveau aan als kinderen, door te spiegelen wat zij doen. Je wordt dan een geaccepteerde spelpartner. Uiteindelijk gaan zij jouw gedrag spiegelen.
  • Verrijken: voeg jouw focusaanbod toe met materiaal, door een rol aan te nemen of door een kind te regisseren. Zij komen dan in aanraking met het focusaanbod.

Pak de rol van spelspecialist

Als jij weet hoe je de speelleeromgeving voor jou laat werken, zie je een hogere betrokkenheid bij kinderen. Je gaat namelijk meer spel aanbieden in plaats van stilzitten en luisteren naar de leerkracht”, zegt Mike. Je leert hoe je spel stimuleert en spel begeleidt tijdens de opleiding Specialist spel en spelen in de onderbouw van SBO! Je ontdekt welke doelen je kwijt kunt in een rijke speelleeromgeving, hoe je kinderen stimuleert in dat spel én hoe je jouw team inspireert om spel te begeleiden! Wil jij meer informatie over het programma? Download dan de brochure!

Laat de speelleeromgeving voor jou werken

De opleiding zit vol met mensen in diverse rollen. Startende leraren, maar ook mensen met ervaring als intern begeleider, bouwcoördinator of specialist jonge kind. We maken constant de koppeling met jouw eigen vaardigheden, zodat jij jezelf ontwikkelt in de coachende rol van spelspecialist”, aldus docent Mike. Wil jij deze rol aannemen binnen jouw school? Meld je dan aan! Wil jij met een groep docenten uit jouw school of scholengroep aan de slag met spelen? Kies dan voor een Incompany-opleiding!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *