Hoe kan perfectionisme belemmerend werken?

De groeiende druk om te presteren vanuit de samenleving zorgt ervoor dat jongeren steeds meer negatieve gevolgen ervaren van perfectionisme. Je denkt hierbij aan belemmeringen in je doen en denken, maar zelfs ook aan een burn-out. Deze klachten zijn te voorkomen door belemmerende patronen op tijd te herkennen en adequaat te reageren, maar hoe doe je dat? Nicole Meijer vertelt je er meer over tijdens de Online Masterclasstour Jongerenwelzijn!

Gezond én ongezond perfectionisme

Perfectionisme is, in zekere mate, een goede eigenschap. Het is alleen maar te prijzen als je de lat hoog legt, ambitieus bent en verantwoordelijkheid voelt. Je spreekt dan van gezond perfectionisme. Het gaat echter mis als het doorslaat in irreële en onhaalbare idealen, aldus Nicole Meijer, perfectionisme coach bij DeKeuzeCoach en partner van Puur Perfectionisme. Je denkt hierbij aan het nastreven van dé ideale baan of dé perfecte relatie.

De negatieve gevolgen van perfectionisme          

Steeds meer jongeren kampen met burn-outklachten door het doorslaan van perfectionisme. We leven namelijk in een maatschappij waarin perfectionisme de standaard is, benadrukt door social media waar je enkel de leuke, perfecte plaatjes ziet. Het resultaat hiervan is dat je overal verantwoordelijkheid voor voelt, je wilt alles onder controle houden zonder hulp te vragen, je voelt druk om te presteren en angst om te falen overheerst, je móét door. Perfectionisme slaat door en je wordt belemmerd in je vrije doen en denken, waardoor ratio en intuïtie uit balans zijn. Nicole Meijer merkt echter dat de bewustwording van de mogelijke destructieve gevolgen van perfectionisme groeit. De vraag naar professionele hulp is groot.

Groeiende bewustwording voor destructief perfectionisme

Nicole is blij met de aandacht voor en bewustwording van perfectionisme en de desastreuze effecten van de belemmerende patronen. Zij is er namelijk van overtuigd dat een burn-out voorkomen kan worden door mensen duurzaam te bevrijden van belemmerende patronen. Hiermee draag je bij aan een veerkrachtige en wendbare mens én maatschappij.

Leer om patronen te herkennen

Nicole merkt een toenemende vraag naar workshops en presentaties over perfectionisme en faalangst vanuit het bedrijfsleven, de zorgsector en het onderwijs. Wil jij ook weten hoe je perfectionisme en de bijbehorende belemmerende patronen kunt herkennen en wat je eraan kunt doen? Schrijf je dan in voor de masterclass van Nicole Meijer tijdens de Online Masterclasstour Jongerenwelzijn van SBO. Kijk ook eens naar de andere masterclasses tijdens deze tour en schrijf je in!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: AI bij Saxion: sAxI als AI-studiecoach voor studenten

Annemieke Bosshardt is de dagvoorzitter van de SBO Onderwijs toetscongressen. Daarnaast is ze eigenaar van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *