Luister naar de student om de motivatie om te leren te bevorderen

Gedurende het schooljaar 2021-2022 stopten ruim 30.000 studenten voortijdig met hun studie, haast allemaal mbo’ers. Emma de Nooij, mbo-uitblinker en onlangs afgestudeerde student Mediaredactie bij ROC van Twente, zegt dat een gebrek aan motivatie hieraan ten grondslag ligt. Waar komt dit gebrek aan motivatie vandaan en wat kunnen we eraan doen?

Waarom neemt de motivatie om te leren af?

Emma: “Ik merk dat er in het onderwijs weinig wordt geluisterd naar de stem van studenten. Hierdoor weet niemand wat we graag willen leren. De motivatie om te leren neemt zodoende af. Dit is zonde, want de mbo-student heeft veel goede kwaliteiten. We zijn bijvoorbeeld jong en kunnen goed leren in de praktijk”. Deze goede kwaliteiten zijn echter ook redenen waarom er juist wordt neergekeken op mbo-studenten. “Jongeren die theoretisch worden opgeleid kijken neer op studenten uit het praktijkonderwijs. Mbo-studenten voelen zich hierdoor minderwaardig op school en in het dagelijks leven”, aldus Emma.

Hoe kunnen we de motivatie bevorderen?

Minister Dijkgraaf wil het aantal schoolverlaters verminderen. Hij investeert in loopbaanbegeleiding en coaches, zodat mbo-studenten betere begeleiding krijgen en de kans kleiner is dat zij een opleiding kiezen die niet bevalt. Naast de plannen van de minister, komt Emma als student ook met oplossingen. “We moeten beter luisteren naar wat studenten willen leren binnen hun opleiding en hier gehoor aan geven. Daarnaast denk ik dat docenten invloed hebben op het beeld dat bestaat van mbo-studenten. Docenten moeten jongeren in het theoretisch onderwijs leren dat mbo-studenten alleen op een andere manier leren. We hebben andere talenten, maar zijn absoluut niet minder goed”, zegt Emma.

Wat is het belang van studentmotivatie?

Het is belangrijk om de motivatie om te leren te bevorderen bij mbo-studenten. Minister Dijkgraaf stelt dat vroegtijdige schoolverlaters namelijk minder kans maken op een stabiele baan en een onzekerdere toekomst tegemoet gaan. De samenleving komt daarnaast ook onder druk te staan als er meer mbo’ers zonder bruikbaar diploma zijn. De minister stelt namelijk dat zij dan eerder werkloos raken, meer zorg en uitkering nodig hebben en bovengemiddeld vaak in het criminele circuit belanden.

Verbeter de motivatie van jouw studenten

Wil jij weten hoe jij jouw studenten motiveert om te leren? Kom dan naar het congres Leerstrategieën op 3 oktober 2023! Diverse deskundige sprekers vertellen hier meer over o.a. mythes in het onderwijs, zelfregulerend leren en interne feedback. Wil jij meer weten over het programma of leerstrategieën? Download dan de brochure of het gratis e-book!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: AI bij Saxion: sAxI als AI-studiecoach voor studenten

Annemieke Bosshardt is de dagvoorzitter van de SBO Onderwijs toetscongressen. Daarnaast is ze eigenaar van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *