Waarom is digitale geletterdheid cruciaal voor leren, leven en werken?

Digitale geletterdheid is een belangrijke vaardigheid voor zowel docenten als leerlingen. Leraren leiden namelijk twee derde van hun klas op voor een baan die nog niet bestaat. De samenleving digitaliseert verder en hier horen nieuwe vaardigheden bij die cruciaal zijn om in de toekomst te leren, leven en werken. Hoe kunnen leraren hun leerlingen deze vaardigheden bijbrengen als de eigen digitale geletterdheid ook te laag is? Michel van Ast, werkzaam bij OnderwijsArena en docent van de opleiding Onderwijskundig i-Coach in het PO, VO & MBO, vertelt het in deze blog.

Digitale geletterdheid maakt jou ICT-vaardiger

De samenleving digitaliseert, waardoor digitale geletterdheid onmisbaar is om te functioneren. De verwachting is al meer dan een halve eeuw dat scholen helpen om leerlingen ICT-vaardiger te maken, maar de resultaten hiervan laten op zich wachten. De reden hiervoor is dat leraren zelf niet voldoende ICT-vaardig zijn. Zij zijn juist degene die hun leerlingen moeten bijbrengen om computers efficiënt te gebruiken, hoe ze tekst verwerken en met een kritische blik naar informatie op het internet kijken. Hoe kun je leerlingen dit bijbrengen als je zelf niet weet hoe dit moet?

Verbeter ICT-vaardigheden met behulp van een i-Coach

Onderwijs in digitale geletterdheid is afhankelijk van de persoonlijke interesse van leraren. Slechts een op de tien leraren gebruikt een leerlijn. Hierdoor focussen de lessen voornamelijk op de toepassing van digitale middelen en minder op de reflecterende, kritische en creatieve mogelijkheden van ICT. Je kunt dus wel stellen dat de digitale geletterdheid van leerlingen onvoldoende is. Veel scholen stellen dan ook een verantwoordelijke aan voor effectief digitaal onderwijs: de i-Coach.   

De opleiding tot onderwijskundig i-Coach

Wil jij de i-Coach worden binnen jouw school of scholengroep? SBO organiseert de verkorte opleiding Onderwijskundig i-Coach in het PO, VO en MBO. Docent Michel van Ast is al zijn hele leven bezig met lesgeven verbeteren. Hij vindt het dan ook interessant om zich dagelijks bezig te houden met goed digitaal onderwijs én om te werken met anderen die ook van leren hun vak hebben gemaakt. Michel heeft de opleiding volledig ‘practice what you preach’ ingericht. Je gaat dan ook concreet en praktisch aan de slag met effectief leren en lesgeven met ICT. Het geleerde is dan ook morgen in je eigen les te gebruiken. De interactie met andere deelnemers maakt het daarnaast een erg leerzame opleiding.

Ontvang een gratis boek

Word jij het aanspreekpunt voor en de aanjager van digitale geletterdheid binnen jouw scholengroep of school? Schrijf je dan in voor de opleiding Onderwijskundig i-Coach in het PO, VO en MBO en krijg het boek “Effectief leren met ICT” volledig gratis! Deze opleiding is ook als Incompany-traject mogelijk, zodat jij samen met collega’s van digitale geletterdheid jullie vak maakt!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Podcast: AI bij Saxion: sAxI als AI-studiecoach voor studenten

Annemieke Bosshardt is de dagvoorzitter van de SBO Onderwijs toetscongressen. Daarnaast is ze eigenaar van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *