De woningnood zorgt voor verstedelijking en het gebruik van het OV intensiveert met 300% in 2050. Stationsgebieden zijn daarnaast in grote mate verantwoordelijk voor de toename van klimaatemissies. Hoe richt je een stationsgebied in dat deze uitdagingen meeneemt én een aanknopingspunt voor meer is? Iris van Huijstee, architect bij Movares, deelt haar bevindingen bij het ontwerpen van het stationsgebied van …
Lees verder »Hoe kun je de energietransitie versnellen door netbewust laden?
Mobiliteit en de energietransitie gaan hand in hand. Netbewust laden is bijvoorbeeld een belangrijke stap om het elektriciteitsnet te ontzien. Lennart Verheijen, implementatiemanager netbewust laden bij Krachtwerk, verzorgt trainingen over elektrisch vervoer. Hiermee wil hij mensen handvatten geven om bij te dragen aan de energietransitie, om deze zodoende te versnellen. Hij geeft graag antwoord op de vraag hoe netbewust laden …
Lees verder »Amsterdam maakt ruimte
De openbare ruimte is van ons allemaal. Op stoepen, straten en wegen, pleinen, water en parken ontmoeten we elkaar, zoeken we ontspanning of verdienen we ons geld. We maken er eenommetje, we praten met de buren, we doen boodschappen. We gaan met onze kinderen naar de speeltuin of naar ons werk. We sporten, vieren een feestje, picknicken, zwemmen. Of je …
Lees verder »Inwerkingtreding van de Omgevingswet: waren we er al klaar voor?
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is op 1 januari 2024 voltrokken. Het combineert 26 wetten en zou vergunningsaanvragen ‘eenvoudig beter’ moeten maken. Echter zijn experts, ambtenaren en het bedrijfsleven vooral onzeker en bezorgd, ondanks 13 jaar voorbereiding en oplopende kosten van onderhand 3 miljard euro. Was Nederland al klaar voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet? 1 januari 2024: inwerkingtreding van …
Lees verder »Nieuwe regels omtrent geluid binnen de Omgevingswet
De regels omtrent het beheersen van geluid zijn veranderd onder de nieuwe Omgevingswet. Het doel hiervan is om geluidsoverlast en milieuschade te beperken. Hiermee hebben de regels onder andere invloed op de industrie- en bouwsector. Eugène de Beer, Senior Projectmanager Omgevingslawaai bij Peutz bv, brengt je op de hoogte van de nieuwe geluidsregels. Geluid in de Omgevingswet De Omgevingswet combineert …
Lees verder »Hoe verandert de rol van de omgevingsmanager door de invoering van de Omgevingswet in de bouwsector?
De taken en verantwoordelijkheden van de omgevingsmanager zijn veranderd sinds de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024. Als omgevingsmanager ben jij namelijk verantwoordelijk voor de participatie en verbinding tussen omgeving en (bouw)project. Aimée Mostert, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, vindt het goed dat het vak verder ontwikkelt en stelt dat het zelfs meekoppelkansen met zich mee brengt. Hoe ontwikkelt het …
Lees verder »Vraag en antwoord tijdens webinar Bouwen onder de Omgevingswet
1. Er zijn uitzonderingen op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, deze zijn terug te vinden in artikel 2.17, tweede en derde lid van het Bbl. Peter de Haan: De uitzonderingen dat toch niet gevolgklasse 1 geldt, staan in lid 2 van artikel 2.17 Bbl. Voorts staat in lid 4 van artikel 2.17 Bbl. 2. Was dit niet artikel 2.7, …
Lees verder »Trends en ontwikkelingen in het omgevingsmanagement
Strategisch omgevingsmanagement is een belangrijke rol binnen ieder bouwproject. Je bent als omgevingsmanager een spin in het web tussen diverse belanghebbenden, om voor iedereen een positieve en ondersteunende projectomgeving te realiseren. Franke Smidstra, omgevingsmanager bij Dura Vermeer en gemeente Amsterdam, vertelt meer over een recente trend binnen dit vak. Belang van een omgevingsmanager Een omgevingsmanager speelt een cruciale rol in …
Lees verder »🎧 Podcast: Participatie in de Woningbouwopgave
Beluister de podcast met Prof. Riek Bakker, Stedenbouwkundige en landschapsontwerper. Zij deelt hierin zijn visie over het thema ‘Participatie’. In deze podcast krijg je antwoord op vragen als: Wat is het nut van participatie? Hoe kan participatie optimaal worden ingezet? Voorbeelden van succesvolle participatie Hoe creëer je meer draagvlak Op zoek naar nog meer verdieping over de aanpak van de …
Lees verder »Een toekomstbestendig station in een aantrekkelijke omgeving
Méér drukte op en rond stations. Provincies, gemeenten, ProRail en NS zitten middenin een mobiliteitstransitie. Hoe u die mobiliteit toekomstbestendig maakt? Door bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid én duurzaamheid met elkaar te vervlechten. Zo krijgt u een aantrekkelijk stationsgebied als knooppunt in uw stad, of als verbinder in uw dorp. Is het station in uw gemeente klaar voor de toekomst? Elk …
Lees verder »