Milieu & RO

Hoe activeer je de transformatieve kracht van een stationsgebied?

De woningnood zorgt voor verstedelijking en het gebruik van het OV intensiveert met 300% in 2050. Stationsgebieden zijn daarnaast in grote mate verantwoordelijk voor de toename van klimaatemissies. Hoe richt je een stationsgebied in dat deze uitdagingen meeneemt én een aanknopingspunt voor meer is? Iris van Huijstee, architect bij Movares, deelt haar bevindingen bij het ontwerpen van het stationsgebied van …

Lees verder »

Opgave omtrent waterkwaliteit blijft ondanks het schrappen van NPLG

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied is door het vorige kabinet opgezet om stikstofuitstoot te verminderen, de waterkwaliteit te verbeteren, natuur te herstellen en klimaatdoelen te behalen. Het nieuwe kabinet heeft echter besloten om het NPLG af te schaffen. Waterschappen blijven zich echter inzetten om met een gebiedsgerichte aanpak aan de waterkwaliteit te werken. De opgave voor schoon en voldoende blijft …

Lees verder »

Amsterdam maakt ruimte

De openbare ruimte is van ons allemaal. Op stoepen, straten en wegen, pleinen, water en parken ontmoeten we elkaar, zoeken we ontspanning of verdienen we ons geld. We maken er eenommetje, we praten met de buren, we doen boodschappen. We gaan met onze kinderen naar de speeltuin of naar ons werk. We sporten, vieren een feestje, picknicken, zwemmen. Of je …

Lees verder »

Gebiedsontwikkeling in stedelijke gebieden belangrijker dan ooit door klimaatverandering

Een extreme bui kan schade veroorzaken met kosten die oplopen tot wel honderden miljoenen euro’s in stedelijke gebieden. Klimaatverandering zorgt dat extreme weersomstandigheden, zoals de buien, steeds vaker voorkomen. Dit terwijl stedelijke gebieden, zoals Amsterdam, hier niet op ingericht zijn. De noodzaak van gebiedsontwikkeling is duidelijk, maar wat kunnen we doen? Gevolgen van klimaatverandering Het jaar 2023 was het natste …

Lees verder »

De Nederlandse strategie voor klimaatadaptatie als uitgangspunt

“De IPCC-guidelines voor klimaatadaptatie uit 1994 voldoen niet meer, daarom worden deze in de komende IPCC-cyclus herschreven. De Nederlandse strategie draagt bij aan de invulling van de nieuwe guidelines voor klimaatadaptatie op wereldperspectief”, zegt Bart van den Hurk, co-chair bij IPCC. Waarom voldoen de oude guidelines niet langer en hoe worden deze opnieuw vormgegeven? Update van de guideline Bart: “De …

Lees verder »

Hoe kun je duurzame energie opwekken onder de Omgevingswet?

Het wordt erg lastig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Politieke beleidsontwikkelingen zetten namelijk duurzame energieprojecten stil, of ze lopen vertraging op door de nieuwe werkwijze onder de Omgevingswet. Het brengt nu eenmaal strubbelingen met zich mee om deze werkwijze te leren kennen. Berber Koopmans, Adviseur duurzame energie bij Bosch & van Rijn, vertelt meer over de gevolgen van …

Lees verder »

Inwerkingtreding van de Omgevingswet: waren we er al klaar voor?

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is op 1 januari 2024 voltrokken. Het combineert 26 wetten en zou vergunningsaanvragen ‘eenvoudig beter’ moeten maken. Echter zijn experts, ambtenaren en het bedrijfsleven vooral onzeker en bezorgd, ondanks 13 jaar voorbereiding en oplopende kosten van onderhand 3 miljard euro. Was Nederland al klaar voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet? 1 januari 2024: inwerkingtreding van …

Lees verder »

Nieuwe regels omtrent geluid binnen de Omgevingswet

De regels omtrent het beheersen van geluid zijn veranderd onder de nieuwe Omgevingswet. Het doel hiervan is om geluidsoverlast en milieuschade te beperken. Hiermee hebben de regels onder andere invloed op de industrie- en bouwsector. Eugène de Beer, Senior Projectmanager Omgevingslawaai bij Peutz bv, brengt je op de hoogte van de nieuwe geluidsregels. Geluid in de Omgevingswet De Omgevingswet combineert …

Lees verder »

De gevolgen van klimaatverandering voor gebiedsontwikkeling

De rol van het waterschap omtrent gebiedsontwikkeling moet groter worden. Klimaatverandering laat de behoefte aan duurzaam waterbeheer namelijk groeien, waar de waterschappen over meedenken. Dries Schuwer van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zegt dat het waterschap eerder in het proces van gebiedsontwikkeling moet meedenken om water en bodem sturende principes te maken. Wateroverlast beïnvloedt gebiedsontwikkeling Klimaatverandering maakt het onmogelijk voor waterschappen …

Lees verder »

Alles wat je moet weten over de Omgevingswet van 1 januari 2024

De Omgevingswet is een Nederlandse wet die op 1 januari 2024 in werking zal treden. Deze wet bundelt en moderniseert de regelgeving omtrent de fysieke leefomgeving, waaronder het bouwen van infrastructuren, milieu, waterbeheer, en ruimtelijke ordening. Het doel van de Omgevingswet is het vereenvoudigen en verbeteren van het omgevingsrecht, om zo een gezonde en veilige leefomgeving te creëren. Wat houdt …

Lees verder »